Zondag 20 maart 2016 15.00 uur:

 

SELMA

 
 

De film Selma is een waargebeurd drama over een belangrijke eprisode uit de burgerrechtenstrijd van Martin Luther King, die gespeeld wordt door de charismatische David Oyelowo. Regisseur Ava DuVernay heeft ervoor gekozen niet de meest voor de hand liggende episode uit het leven van Martin Luther King te behandelen, dus niet de beroemde ‘I have a dream speech’ aan het eind van de mars op Washington, maar de film begint verrassend genoeg een jaar later.

In het stadje Selma in Alabama kwamen veel Amerikanen, waaronder ook geesteiijken van diverse pluimagebij elkaar. Samen wilden ze een vuist maken tegen het onvermogen van de zwarte bevolking om hun stemrecht uit te oefenen. Formeel mochten ze stemmen, maar in de praktijk lag dat een stuk moeilijker. Dat blijkt al uit een van de eerste scenes, waarin een zwarte vrouw die zich als stemgerechtigde wil laten registreren (gespeeld door Oprah Winfrey) aan zo’n absurd moeilijke toelatingstest wordt onderworpen dat ze naar het stemhokje kan fluiten.

De gevaarlijke en angstaanjagende campagne van Martin Luther King tegen dit onrecht bereikte zijn hoogtepunt in de monumentale protestmars van Selma naar Montgomery en die uiteindelijk President Johnson er in 1965 toe dwong via de Voting Rights Act een eind te maken aan de ongelijkheid in stemrecht voor de Afro-Amerikaanse kiezers.

 

Regie: Ava DuVernay met: David Oyelowo, Carmen Ejogo, Tim Roth; GB/VS 2014, 128 min.

 
 
 

 

 

 

SELMA

 

Zondag 20 maart 2016

Aanvang: 15.00 uur

Entree: € 10,- incl. koffie/thee

 

 

'De Melkfabriek'

Peizerweg 2, 9496 PC Bunne

       
                 
 

DE FILMFABRIEK is gevestigd in
"De Melkfabriek"
Peizerweg 2, 9496 PC Bunne.

 

Een ideale locatie, 'om de hoek', gratis parkeerruimte, in een prachtig gerenoveerd stuk industrieel erfgoed, waar koffie en thee klaar staan en nagepraat kan worden onder het genot van een drankje en een hapje.