« terug logogeelDit lijstje geeft een overzicht van de activiteiten die de Culturele Raad Eelde in het seizoen 2011-2012 heeft georganiseerd of waarbij ze betrokken was. Met een klik op de titel gaat u naar de beschrijving.
Maandag 28 mei 2012 (Tweede Pinksterdag): Kunstroute "Kunst Thuis"

Het is dit jaar alweer voor de negende keer dat de Culturele Raad Eelde de kunstroute “Kunst Thuis” organiseert. Eigenlijk is deze naam niet meer van toepassing, want er zijn zo langzamerhand ook heel wat mensen die belangstellenden niet thuis ontvangen. Misschien moeten we er “Kunst uit en thuis” van maken?

Routefolders zijn op alle locaties verkrijgbaar en van te voren bij het Toeristisch Informatie Punt, Hoofdweg 179.

Ook is de locatielijst en plattegrond te downloaden van deze website.

laat hier de lijst van de deelnemende kunstenaars zien

Om deze lijst te downloaden: gebruik onderstaande link en kies "bewerken, alles selecteren, kopiëren", wijs de gewenste lokatie aan en tenslotte plakken.


laat hier de plattegrond van Eelde-Paterswolde zien

Om deze plattegrond te downloaden: gebruik onderstaande link en kies "bewerken, alles selecteren, kopiëren", wijs de gewenste lokatie aan en tenslotte plakken.
27 en 28 mei: De 9e kunstroute "Kunst Thuis" in Huize LemferdingeOVERZICHTSEXPOSITIE KUNSTROUTE "KUNST THUIS"
op zondag 27 mei 12 - 17 uur en op maandag 28 mei 11 - 17 uur. Hieronder kunt u een indruk krijgen van het werk van de deelnemende kunstenaars aan deze 9e Kunstroute.
Marieke Voormolen van de Culturele Raad Eelde opent de expositie

Angelika Giessen

                                          Anna van Voorn

Anneke Jongsma

Annemieke ter Borg

Annemieke ter Borg

Annette Ebert

Ans Reinders

Atelier Vuur en Vlam

Aukje Witteveen

                            Co Koorneef                                                                                                    Femke van Dam

Froukje Tolsma

Henk Dallenga

Jef Depassé

Karin Noorda

Klaas Bil

Klazien ter Veld

Marchien de Rink

Margreet Gombert

Marianne Brinkhuizen

Marja Kolling

Mien van Slochteren

Monica Desain

Petra Schuil

Pita Vos

Teunsje Everards

Tineke de Vries

Titia Luursema


Naar boven
21 april t/m 20 mei: schilderijen, tekeningen, grafiek en beelden


ERIK VAN OMMEN (rechts op de foto)

Een afwisselend beekdal met een kronkelend riviertje, moerassige landjes en een ongekende rijkdom aan planten en dieren. Dat was het dal van de Hunze tot honderd jaar geleden. En dat moet het weer worden. Het Drentse Landschap, het Groninger Landschap, Gemeente Groningen en Vogelbescherming Nederland zijn goed op weg om het oerstroomdal weer in zijn oude glorie te herstellen. Kunstenaar Erik van Ommen zette dit project luister bij met De IJsvogels van de Hunze, een expositie met daarbij een prachtig ‘natuurkunstboek’. Met zijn treffende schilderijen, schetsen en etsen brengt Erik van Ommen het landschap van de Hunze en veel van zijn gevleugelde bewoners tot leven. De rode draad in deze expositie is de ijsvogel, ‘ambassadeurs’ voor het succesvolle natuurherstel in het Hunzedal. Erik van Ommen volgde ze een jaar lang en legde ze vast in al hun schoonheid, met verschillende technieken en tegen verschillende achtergronden. Meer informatie over het boek en de expositie vindt u op www.ijsvogelsvandehunze.nl

GERT BAKKER (links op de foto)

Sinds 2008 werk ik fulltime als beeldend kunstenaar, met creaties in ijzer en staal. Ik begon met toegepaste kunstproducten, nu maak ik vooral beelden. Hiervoor heb ik lange tijd als licht- en decorontwerper en allround technicus in de theaterwereld gewerkt. Mijn laatste functie als technisch coördinator van het Grand Theatre in Groningen bestond voor een groot deel uit plannen en vergaderen. Meer en meer groeide de behoefte om zelf, met mijn eigen creatieve ideeën en vaardigheden aan de slag te gaan. Het liefst werk ik met betonijzer of rondstaal van een dikte die ik nog net koud kan buigen, waardoor ik handmatig organische vormen kan maken. Op Het creëren van zachte, elegante vormen in hard, industrieel materiaal vormt een spannende uitdaging die resulteert in een sterk contrast. Het materiaal heeft van zichzelf een bepaalde robuustheid, maar doordat het tegelijkertijd relatief dun is blijft het beeld transparant en licht, als een tekening in de ruimte. Op dit moment houd ik me bezig met het maken van dieren, vooral vogels. Ik zoek naar een karakteristieke dynamiek in het dier. Het materiaal dwingt tot abstractie, maar ik streef ernaar het anatomisch zo goed mogelijk te laten kloppen. Hierdoor zijn mijn beelden herkenbaar en toegankelijk, wat voor mij een belangrijk uitgangspunt is. Zie www.gertbakker.com

Gert Bakker - pauw en aalscholver

Erik van Ommen - lepelaars en ijsvogelsAttentie: De galerie is bij slecht weer niet toegankelijk op zaterdag 12 mei vanaf 15:00 uur en op zaterdag 19 mei de hele dag niet!

Naar bovenZaterdag 12 mei 2012: Concert door "Moderato Cantabile"

Kamerkoor Moderato Cantabile werd in november 2001 opgericht door dirigente Nana Tchikhinashvili. Bij haar keuze voor het repertoire laat zij zich in de eerste plaats leiden door de schoonheid van de muziek en niet zozeer door de bekendheid van de componist.

Programma:

1. Ave Verum – E. Elgar
2. Ave Maria – N. Tchikhinashvili
3. Mother of God – J. Tavener
4. Song for Athene – J. Tavener
5. Kyrie – B. Coulais
6. Abendsegen – A. Dvorak
7. Linden Lea – R.V. Williams
8. Drömmarna – J. Sibelius (kwartet)
9. Sakura – Japans volksliedje (kwartet)
10. Te lucis ante terminum – P. Casals (heren, met gitaarbegeleiding)
11. Laudi alla vergine Maria – G. Verdi (dames)
12. Ave maris Stella – M. Bembinov

Pauze

1. El paño moruno – M. de Falla (mezzosopraan, met gitaarbegeleiding)
2. Nana – M. de Falla (mezzosopraan, met gitaarbegeleiding)
3. Petenera – M. Torroba (mezzosopraan, met gitaarbegeleiding)
4. Gitaarsolo
5. Que vengo de moler – A. Barja (kwartet)
6. Ay, morena – A. Barja (trio)
7. Abreme a portiña – A. Barja (heren, met tenorsolo)
8. Choral – I. Kechakmadze
9. Choral – N. Sulganishvili
10. Kekeljan – I. Kechakmadze

Solisten:Nana Tchikhinashvili (mezzosopraan), Thomas Hilbrandie (gitaar) en Jan Bardewee (tenor)

Plaats: Dorpskerk Eelde, aanvang: 20.00 uur, € 12 inclusief consumptie.


Verslag van CRE lid Karin Maassen:
Het concert van het kamerkoor Moderato Cantabile dat de Culturele Raad op zaterdagavond 12 mei in de Dorpskerk van Eelde georganiseerd had trok minder belangstelling dan waarop gehoopt was. En dat was wel jammer, want het was zeer de moeite waard en de aanwezigen hebben genoten van een prachtig klinkend koor met een afwisselend programma. Dit begon met twee religieuze liederen: Ave Verum van Elgar en Ave Maria, gecomponeerd door de dirigente van het koor, Nana Tchikhinashvili. Dat zij niet alleen dirigeert en componeert, maar ook een krachtige mezzo-sopraan is, bleek toen zij na de pauze drie Spaanse liederen zong. Hierbij werd zij begeleid door de gitarist Thomas Hilbrandie. Het programma maakte zijn titel: “Een muzikale smeltkroes” helemaal waar, want er werden liederen uit alle delen van de wereld gezongen: o.a. een Japans loflied op de kersenbloesem, een romantisch lied van Dvorák en van Sibelius, en liederen van de Georgische componisten Kechakmadze en Sulganishvili. Het enige instrumentale werk uit het programma, de compositie Café van de Argentijn Piazolla, werd mooi vertolkt door de gitarist Thomas Hilbrandie en jonge violiste Nino Natroshvili, die evenals Nana Tchikhinashvili afkomstig is uit Georgië. De thuisblijvers hebben de kans gemist om een groot aantal prachtige vocale werken in één programma te horen uitvoeren door een uitstekend koor, waarvan alle koorleden ruime zangervaring hebben.

Naar bovenWoensdag 4 april 2012: Adriaan van Dis


Eén van Nederlands meest geliefde schrijvers!
Adriaan van Dis komt Woensdag 4 april naar Eelde.
Hij houdt een lezing over zijn recente boeken Tikkop en Stadsliefde en vertelt ook over zijn nieuwe tv programma "Van Dis in Indonesië".
De organisatie is in handen van de bibliotheek Tynaarlo samen met De Culturele Raad Eelde en boekhandel Bruna in Eelde.
Plaats: Museum de Buitenplaats, Hoofdweg 76, 9761 EK Eelde.
Kaarten zijn verkrijgbaar à €10,00 (€ 7,50 voor leden van de bibliotheek).


Naar boven
12 februari t/m 15 april: schilderijen en houtbewerking


Karel Sirag is in Nederland voornamelijk bekend als schilder van miniaturen. Dat er nu van hem een aantal van zijn grote acrylschilderijen worden getoond maakt deze expositie dus vrij uniek. Veel van zijn onderwerpen zijn terug te voeren op de vakantiereizen die hij en zijn vrouw maakten. Daarbij was IJsland het meest favoriet. De landschappen riepen een oergevoel bij hem op en inspireerden hem steeds weer tot nieuwe schilderijen. Spontaniteit en vloeiend kleurgebruik zijn de sleutelwoorden. De stijl is impressionistisch, soms is het onderwerp iets geabstraheerd. Met zijn eigen specifieke en herkenbare wijze van schilderen weet Sirag het wezen van het landschappelijke IJsland te treffen. Wie zelf op IJsland geweest is, zal direct een aantal plekken herkennen. Voor wie nog nooit op IJsland is geweest zal dit een aangename eerste kennismaking zijn.
www.lievehemel.nl


Arend Kok heeft een passie voor werken met hout, die is ontstaan door het werken met plantaardig materiaal in de bloemsierkunst. Na zij succesvolle professionele loopbaan hierin, heeft hij deze passie omgezet in een meer actieve uitvoering van houtdraaien, een vaardigheid die hij zich als autodidact heeft eigen gemaakt. Voor zijn werken krijgt hij bijzonder veel inspiratie bij o.a. Christiaan Jörg en Holger Graff. In deze expositie worden stukken gemaakt uit oerhout getoond. Toen hij daar voor het eerst in Roderwolde mee kennis maakte, voelde hij een totale verwondering over hout dat volgens onderzoek van de RUG zo’n 7800 jaar oud is. Het hout is zwart/bruin van kleur door allerlei natuurlijke processen en restanten veen en is loodzwaar van het water. Het geeft een geweldige voldoening om met oerhout te mogen werken. Hij wil met dit werk aantonen dat je van bijna onmogelijk hout, dat eeuwen lang alle natuurkrachten heeft doorstaan, nog bijzondere en decoratieve objecten kunt maken en toch een deel van zijn geschiedenis intact laten.
website: http://www.hout-atelier.nl


Thorgeir Gudlaugsson is afkomstig uit IJsland, maar woont al ruim twintig jaar in Nederland. Hij is autodidact grafisch kunstenaar, die zich dikwijls laat inspireren door zowel de natuur als de cultuur van zijn geboorteland. In zijn werken voeren vrolijke kleuren, naïviteit en humor de boventoon. Bij het creëren daarvan past hij verschillende technieken toe, maar het eindresultaat is telkens een digitale kunstprint, ook wel gicleé of piëzografie genoemd. Deze techniek gebruikt mechanisch gestuurde inktstralen om de afbeelding te laten ontstaan, wat uiterst moderne apparatuur en goed vakmanschap vereist. In het meeste recente werk van Gudlaugsson spelen mensen in IJslandse klederdracht de hoofdrol. Omdat deze strak en gestileerd worden afgebeeld, ontstaat een spannend mengsel van oud en nieuw. Het in Lemferdinge aanwezige werk “Hringdans” is een goed voorbeeld hiervan. De werken van Thorgeir zijn de laatste jaren tentoongesteld in enkele noordelijke galerieën en op bekende art fairs zoals die van het Twentse Ootmarsum. Zijn werken zijn te vinden in verschillende Europese en Amerikaanse kunstverzamelingen en ook heeft hij voor enige grote Nederlandse bedrijven, zoals Achmea, opdrachten vervaardigd.
website: https://notendur.hi.is/th/efni/Catalogue2009-EN.pdf


Karel Sirag - Krusavik Arend Kok - oeroud hout Thorgeir Gudlaugsson - skottis

Arend Kok houtfantasie Karel Sirag - Blacklands Karel Sirag - De val van de stad

     van links naar rechts: Thorgeir Gudlaugsson, Karel Sirag en Arend Kok

Naar bovenDonderdag 8 maart 2012 (Internationale vrouwendag): Ankie Mulder - Belle van Zuylen

Musicologe Ankie Mulder vertelt over het leven en werk van Isabella van Tuyll van Serooskerken, die in 1740 wordt geboren op slot Zuylen. Vanaf 1771 woont ze in Zwitserland, ze is dan al een gevierd schrijfster. Haar gedachtegoed is verrassend modern. Toch wil ze liever componiste zijn en deze ambitie neemt een steeds grotere plaats in haar leven in. Ankie Mulder laat ook enkele composities van Belle van Zuylen horen.

Musicologe Ankie Mulder wisselt haar lezing over Belle van Zuylen af met muziek, aan de antieke tafelpiano.

      Een mooi slot van de avond...

Plaats: Museum Vosbergen
Toegang: € 8 incl. consumptie

Naar bovenWoensdag 8 & donderdag 9 februari 2012: Theater te Water

Na de succesvolle optredens van de laatste twee jaar komt Theater te Water ditmaal zelfs twee avonden!
Luchtkastelen is een absurde voorstelling waarin geld een hoofdrol speelt en zelfs de liefde dreigt te verzuipen in het slijk der aarde. Waarin de president-directeur Scheppema om een gouden idee vraagt en vervolgens de waanzin toeslaat. Waarin jacht wordt gemaakt op groot wild, groot geld en op elkaar. Waarin een indiaan wijze woorden spreekt en een koe troost brengt.
Een voorstelling over een bedrijf, een ambitie en een idee. Over geluk dat in hele grote dingen zit. Over bouwen op drijfzand: Luchtkastelen.

Wie spelen mee?
Reinier Poppink en Martijn Veldman waren ook vorige winter te zien in Van Zusse en zo, en deze zomer in Hallo Lola. Nieuwe spelers zijn Michèle Kraai, Kirsten Zeef, Bart Sietsema en Bram Vink. (In samenwerking met Café-Theater Boelens)
Plaats: Café-Theater Boelens
Aanvang: 20.00 uur, toegang: € 12,50 incl. consumptie.

Nawoord van Merel Brinkhuis:
Dit jaar had de Culturele Raad Eelde twee avonden, 8 en 9 februari, geregeld met Theater te Water omdat in de voorgaande jaren de voorstelling steeds lang van te voren was uitverkocht. Maar ook nu was Boelens al een week van tevoren door alle kaartjes heen. Niet voor niets, zo bleek, want de voorstelling was weer een enorm succes. Er werd uitstekend gespeeld en gezongen en het kolderieke verhaal ‘Luchtkastelen’, dat ook nog actueel was, zorgde voor een heerlijk ontspannen en vooral vrolijke avond. De jonge spelers zetten prachtige typetjes neer en de tekst bevatte leuke en soms hilarische woordspelingen. Dit alles geschreven door en onder regie van Just Vink. Voor diegenen die geen kaartje meer konden bemachtigen is het misschien goed om even op hun website te kijken: www.theatertewater.nl want er zijn nog enkele voorstellingen hier in de omgeving.

Naar boven


Woensdag 25 januari 2012: Aat Vos - De betekenis van vorm

Profiel: Aat Vos [1964] is architect en ondernemer, met een achtergrond in marketing en bedrijfseconomie. Hij denkt sterk interdisciplinair en betrekt in zijn werk graag andere vakgebieden. Hij ontwikkelt en ontwerpt geïntegreerde oplossingen voor ruimtelijke en communicatieve vragen, waarbij zijn werk regelmatig is onderscheiden. Reeds 20 jaar ontwerpt hij onder meer bibliotheken, in Nederland en daarbuiten. Zo werkte Vos aan de Idea Stores in Londen en de Stadsbibliotheek van Antwerpen. In Nederland ontwierp hij onder andere het interieur voor de Beste Bibliotheek van Nederland 2009 [DOK Delft] en het Kenniswarenhuis in Lelystad. In Eelde staan enkele woonhuizen van zijn hand, waaronder het in 2007 met de Drentse Architectuurprijs onderscheiden Schuurhuis. Een inspirerend spreker die niet bang is een eigen standpunt in te nemen.

Vos werkt zelfstanding vanuit zijn ontwerpbureau in Eelde.

Email: aat@siloshapes, internet: www.siloshapes.com | +31592555077 | architecture | marketing | branding


De betekenis van vorm.

Zonder dat we er eigenlijk erg in hebben worden we omringd door vormen. Vormen die elk hun eigen verhaal vertellen en daardoor een eigen betekenis krijgen of intussen hebben gekregen. Vormen die we associëren met rijkdom, grandeur, armoede, eenvoud, souplesse, techniek, gevaar, vertrouwen, genegenheid of afschuw. Vormen in drie dimensies, en vormen in twee dimensies. Vormen die bewegen of vergaan, en vormen die evolueren of juist stabiliseren. Ik ben architect en zal vanuit mijn vak als basis een verhaal houden over de betekenis van vorm. Ik zal ingaan op de keuzemogelijkheid die een ontwerper heeft als hij een vorm componeert. Waarom kiest hij voor een nieuwe of een bestaande vorm en wat wil hij daarmee bereiken? Waarom past een schuurhuis beter in het buitengebied dan een notariswoning? Vos trekt deze lijn door naar marketing en grafisch ontwerp, en zal onderzoeken of de rol van vorm in de ruimte vergelijkbaar is met de rol die vorm op papier speelt. Een interessante avond, waarbij verschillende onverwachte verbanden worden gelegd.

Naar boven

7 januari t/m 5 februari 2011: Beelden, schilderijen en grafiek


Nelleke Allersma werd geboren en getogen op een boerderij in Noord Groningen nabij de Waddenzee, hetgeen een stempel drukte op haar verdere leven. Hoewel ze jarenlang in het Westen des lands woonde, deed ze dat wel op een tjalk. Ze voltooide haar opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam, Academie Minerva in Groningen en de Internationale Sommer Akademie in Salzburg. Lange tijd richtte ze zich alleen op het vervaardigen van bronzen beelden van de mens in actie en dierfiguren in een abstracte stijl. Ze vervaardigde vele opdrachten in binnen- en buitenland, zoals het Pieterpadbeeld in Gramsbergen, reliefs op 6 schoolbussen voor kermiskinderen en beelden voor bedrijven van Koepon in Schotland, Canada en Nederland. Daarnaast heeft ze zowel in binnen- als buitenland geëxposeerd. Nu ze weer in Groningen is teruggekeerd, wordt ze ook geïnspireerd tot het schilderen van landschappen, omdat de lust tot werken in kleur en sfeer steeds sterker wordt. Website: www.allersma.nl


Bé Kracht is ook in Groningen geboren en heeft zich aangesloten bij “De Ploeg”. Hij genoot zijn opleiding aan Academie Minerva en de Vrije Academie in Groningen met als studierichting schilderen en grafiek. Schilderen en tekenen zijn voor hem vooral prettige bezigheden. In zijn werk toont hij zich als een veelzijdig kunstenaar, zowel in stijl als techniek. Zijn schilderijen tonen naar het impressionisme neigende figuratieve afbeeldingen met een duidelijke voorkeur voor de natuur, tot meer expressionistische composities, die som in felle kleuren zijn uitgevoerd. Naast het schilderen en tekenen bekwaamt hij zich ook in de grafische kunst, met name lino snedes. Zijn werk is te zien van het Drents Museum in Assen tot het Bonnefanten Museum in Maastricht en is in binnen-en buitenland geëxposeerd. Website: www.bkracht.nl

Marieke opent de expositie de kunstenaars exposeren zichzelf voor een moment Marieke dankt beiden voor hun uitleg

Naar boven
26 november - 18 december 2011: Verkoopexpositie "Kunst Kado"

KUNST KADO IN LEMFERDINGE.
Zoekt u nog een bijzonder cadeau voor iemand, of gewoon voor uzelf? Dan verdient het zeker aanbeveling om de verkoopexpositie Kunst Kado van de CRE in galerie Lemferdinge te gaan bekijken. Van 26 november tot en met 18 december is deze expositie te zien op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. En omdat het een verkoopexpositie is, hoeft u niet te wachten tot het einde van de tentoonstelling, maar kunt u uw aankoop direct meenemen. Ook bijzonder zijn de prijzen, want die lopen van € 2,50 tot € 250,- ! Ook dit jaar is het aanbod weer heel divers. Liesbeth te Velde is er weer met haar prachtige handbeschilderde sjaals en shirts, maar verder zijn er allemaal nieuwe namen. Zilveren sieraden van Anli de Vries en sieraden van halfedelstenen van Gineke Visser. Lowieke van der Heide heeft kaarten, schilderijtjes, mokken en tassen met tekeningen en teksten die tot nadenken stemmen. Plaatsgenote Margreet Gombert laat meer zien dan alleen schilderijen van dieren en bloemen; ze heeft ook beschilderde panelen en vogelhuisjes. Marcella van der Sluis toont prachtige poëtische schilderijen. Hans Ottendorf komt met zijn kenmerkende objecten van keramiek met glas en Christa Doornbos heeft glas-in-lood. Tenslotte is er het viertal Annemieke ter Borg, Petra Schuil, Anita Steur en Anette Ebert dat tijdens de afgelopen Kunst Route de blitz maakte met hun originele objecten ter verfraaiing van je woning en jezelf. De toen aangekondigde Kerstmarkt hebben de dames nu bij Kunst Kado ondergebracht. En vind u het moeilijk om te kiezen, dan kunt u daar altijd even over nadenken bij een kopje koffie met taart of een glaasje glühwein.

KUNST KADO VERKOOPEXPOSITIE van € 2,50 tot € 250,-

 1. Liesbeth te Velde - handbeschilderde sjaals en shirts, www.liesbethtevelde.nl
 2. Hans Ottenhof – keramiek met glas, www.ottenhof.com/hans
 3. Anli de Vries – zilveren sieraden
 4. Gineke Visser – sieraden met halfedelstenen
 5. Christa Doornbos – glas-in-lood, www.atelierce.nl
 6. Marcella van der Sluis – schilderijen, www.marcella-art.nl
 7. Margreet Gombert – schilderijen, paneeltjes enz.
 8. Lowieke van der Heide – schilderijtjes, kaarten en andere cadeau artikelen met teksten, www.veronzinsels.nl
 9. Anette Ebert – dierenschilderijtjes
 10. Annemieke ter Borg – interieur design
 11. Anita Steur – interieur design
 12. Petra Schuil – interieur design, www.petraschuil.nl


Hieronder zijn nog meer werken van bovengenoemde kunstenaars te zien:sjaal sjaalkraagje   keramiek en glas keramiek en glas
Liesbeth te Velde - handbeschilderde sjaals en shirts Hans Ottenhof – keramiek met glas


glas in lood glas in lood   schilderijen schilderijen
Anli de Vries-in werplaats en zilveren hanger Gineke Visser-kettingen van citrien en koraal


glas in lood glas in lood   schilderijen schilderijen
Christa Doornbos-Glas-in-lood Marcella van der Sluis-schilderijen


schilderij schilderij   schilderijen schilderijen
Margreet Gombert-schilderijen Lowieke van der Heide-kaarten


schilderij schilderij   schilderijen schilderijen
Anette Westerhuis-schilderijen Annemieke ter Borch-mozaieken


schilderij schilderij   schilderijen schilderijen
Anita Steur-sculpturen Petra Schuil-creaties


Op de tentoonstelling zijn nog enkele mooie foto's genomen, die u hieronder ziet. Van links naar rechts: Christa Doornbos - doorkijkje naar buiten, Gineke Visser - buste in vitrine, Liesbeth te Velde - jasjes en sjaals en Hans Ottenhof - transparantie


doorkijk buste   sjaals transparantie

Naar bovenVrijdag 9 december 2011: Goethe-programma

Mezzo-sopraan Anneloes Volmer en pianiste Nynke Eekhof brengen liederen die door verschillende componisten op gedichten van Goethe zijn getoonzet. Liederen van ondermeer Ludwig van Beethoven, Clara Schumann, Fanny Hensel en Franz Schubert zoals “Nur wer die Sehnsucht kennt”, “Das Veilchen” en “Suleika”.
Acteur Joop Keesmaat vertelt tussendoor over het leven van Goethe: zijn werk, zijn reizen en zijn roem. Goethe (1749-1832) leidde een bewogen leven. In talloze dingen was hij geïnteresseerd en hij beschikte over grote talenten. Hij reisde veel en had een turbulent liefdesleven, waarin hij vele damesharten brak... Één van zijn grootste hartstochten was de natuur, waarover hij wetenschappelijk publiceerde. Als schrijver had Goethe groot succes met de roman “Die Leiden des jungen Werther”, de geschiedenis van een tragische liefde en met zijn toneelstuk “Faust”. Vanaf zijn kinderjaren tot in de laatste maanden van zijn leven schreef Goethe gedichten. Tal van componisten hebben zich laten inspireren door zijn gedichten en deze als teksten voor hun liederen gebruikt.
(uit http://www.nynke-eekhof.nl/goethe.html)
(In samenwerking met Museum De Buitenplaats)
Hieronder nog enige foto's van het trio.begeleiding van Anneloes door Nynke, Joop vertelt, terwijl Anneloes met kennelijk plezier luistert en tenslotte een enthousiast en welverdiend applaus.

Naar boven24 september - 20 november 2011: Brunet Riegstra, schilderijen en Annes Honders, keramiek

De expositie van dit najaar toont werk van:

Een klik op hun naam voert u naar een korte introductie.

Voor een foto-impressie van de opening op 25 september, klik hier.


Brunet Riegstra werkt met acryl of olieverf op doek of paneel. Ze maakt van haar landschappen, stillevens en naakten een uitbundig expressief spel van vlakken, banen en kleuren. Ieder kleurvlak is samengesteld uit talloze nuances en diep doorwerkt. Sterk vereenvoudigde vormen, die vaak kubistisch aandoen, worden door haar geordend en stralen daardoor een zekere rust uit. Landschappen en dorpsgezichten worden ontdaan van overbodige franje om zodoende bij de essentie uit te komen.

Ga naar de website van Brunet Riegstra


Annes Honders haalt haar inspiratie uit de natuur, die met vormen als schelpen, groeivormen en landschapslijnen wordt uitgebeeld in klei. Naast fijne chamotteklei gebruikt ze nu papierklei. Deze klei heeft bijzondere karaktereigenschappen als eigen kleur, plasticiteit en textuur. Bij het verwerken van de klei wordt deze uitgerold en uitgevouwen, aan elkaar bevestigd of los neergezet en wel of niet geglazuurd. Het is spelen met structuren, texturen, compositie, materiaal en ruimtelijkheid.Opening van de expositie op zondag 25 september


Brunet (links) en Annet toasten op elkaars succes.


Openingspubliek treft altijd veel bekenden ....


Zelden werd een opening zo druk bezocht!

Naar de:namenlijst

Naar boven


Dinsdag 15 november 2011: Thijs van der Hulst - Het heelal van toen tot nu

Sterrenkundigen kunnen met hun gevoelige telescopen, zowel in de ruimte (b.v. de Hubble Space Telescope) als op de grond b.v. LOFAR (Low Frequency Array oftewel lage frequentie telescoop), objecten op steeds grotere afstanden in het heelal waarnemen. Daardoor kunnen ze steeds verder terugkijken in de tijd en meer te weten komen over hoe het heelal er 13 miljard jaar geleden, vlak na de 'Big Bang', uitzag en hoe onze Melkweg met alles wat zich daarin bevindt: sterren, planeten, gas en stof, zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld.

Naar boven19 oktober 2011: De Boomhut - muzikaal jeugdtheater (6+)

In de tuin van Robin staat al jarenlang een prachtboom. En in die boom: De Boomhut. Van daaruit kijkt Robin naar de wereld, op eigen wijze, vol kleurrijke verbeeldingskracht!
Dan komt mevrouw Van der Linde langs, een succesvol projectontwikkelaar. Ook zij heeft verbeeldingskracht: ze ziet een prachtig winkelcentrum voor zich, met parkeergarage. Alleen die boom staat nog in de weg...

Krijgt mevrouw Van der Linde haar zin? En als de boom sneuvelt, wat sneuvelt er dan nog meer? Er moet iets gebeuren! De boom moet gered! Maar... misschien moet mevrouw Van der Linde zelf óók wel gered!

De Boomhut gaat over verbeelding en verwondering, over fantasie en volwassen worden, maar ook over staan voor wie je bent en waar je in gelooft.
De voorstelling vond plaats in de Bibliotheek Eelde.

Website De Dames Slier

                                                                      Vol aandacht volgt jong en oud het verhaal.


Robin protesteert tegen het omhakken van de boom.


De vader van mevrouw Van der Linde was een keiharde.


Hondje Sorbo wordt uitgelaten.

EEN BOOMHUT IN DE BIEB! Vol verwachting stormden een heel stel kinderen woensdagmiddag de bieb binnen voor een toneelvoorstelling van de Dames Slier. Daar vonden ze een soort Super Robin in zijn (of haar?) Boomhut. Daarnaast zat een mevrouw met een bouwhelm op ijverig aantekeningen te maken. Vol spanning volgden ze het verhaal over de grote boom, die gekapt moest worden om de droom van mevrouw Van der Linden te verwezenlijken: het bouwen van een supergrote winkeltoren, die je helemaal vanaf de maan zou kunnen zien. Maar Robin is het daar helemaal niet mee eens en probeert de boom te redden, ijverig geholpen door de jeugdige kijkers, die luidkeels de leus mee riepen”Weg met de toren, de boom gaat nooit verloren”. Gelukkig loopt het allemaal goed af. Met z’n tweeën voerden de Dames Slier een aantal prachtige typetjes ten tonele, die de aandacht van kinderen en ouderen van begin tot eind vast wisten te houden. Het was knap, zoals er verschillende lagen in het stuk zaten, waardoor er voor elke leeftijdgroep iets te beleven viel. Aan het eind viel daardoor moeilijk te zeggen wie er nu het meest genoten hadden, de kinderen of de volwassenen. Deze dames mag de Culturele Raad nog eens uitnodigen! mv

Naar boven13 oktober 2011: Jan Bos - Huizen van Stand in Drenthe

Er zijn maar weinig mensen die precies weten wat een havezate is. Was dat een herenhuis? Maar wat is dat precies? In makelaarsadvertenties is tegenwoordig bijna elk huis een herenhuis. En bovendien zijn er in het verleden kleine keuterboerderijtjes geweest die, en met recht, havezate zijn geweest. Andersom zijn er grote herenhuizen in Drenthe, zoals Overcinge in Havelte en Overcingel in Assen, die nooit havezate zijn geweest!

Het is dus ingewikkelder dan je zou denken en het heeft alles te maken met de Ridderschap (de adel) van Drenthe die in de 17e en 18e eeuw samen met de Eigenerfden (de boeren) de Landschap Drenthe bestuurden. Om te bepalen wie lid mocht zijn van de Ridderschap, stelden zij een lijst met achttien havezaten in Drenthe vast en meer mochten er niet komen. En iedereen die van adel was en zo’n huis bezat kon lid worden van de Ridderschap en dus deel uitmaken van deze voorloper van Provinciale Staten. Toch zijn er in de loop van de twee eeuwen wel 28 havezaten geweest. Hoe kan dat dan?

Jan Bos, werkzaam bij het Drents Archief en eindredacteur en auteur van het boek Huizen van Stand, Geschiedenis van de Drentse havezaten en herenhuizen, maakt in deze lezing duidelijk wat een havezate in Drenthe precies was en ook wat het niét was. Maar dat niet alleen.

Het grootste gedeelte van de lezing wordt besteed aan de huizen zelf en hun bewoners. Zo passeert aan de hand van dia’s een groot aantal nog bestaande en al lang verdwenen havezaten en herenhuizen de revue. Want vele huizen zijn in de loop der eeuwen afgebroken, vaak doordat het sloopmateriaal meer waard was dan het intacte huis. Dat geldt ook voor het Huis Lemferdinge; op het affiche een reconstructietekening van het oorspronkelijke Huis uit bovengenoemd boek. Gelukkig hebben we vooral dankzij de tekenaar Cornelis Pronk, die in 1732 door Drenthe reisde, vaak nog wel tekeningen van deze huizen.

De verhalen worden verteld over al deze huizen en over hun vaak illustere bewoners. De grootste concentraties havezaten en herenhuizen zijn overigens te vinden in Zuidwest- en in Noord-Drenthe. Dat komt doordat de adel die deze huizen bewoonde voor het overgrote deel niet uit Drenthe afkomstig was, maar uit Overijssel en Gelderland enerzijds en Groningen anderzijds.

Het is een verrassende reis langs Drentse monumenten, waarvan de meeste betrekkelijk onbekend zijn, afhankelijk van waar ze staan in Drenthe. Want kent iemand uit Odoorn de havezate Vennebroek in Paterswolde? Of Mensinge in Roden? Vaak is dat niet het geval! Aan het eind van de avond weet men dat in elk geval wel, en zullen velen hopelijk de behoefte voelen eens in de auto of op de fiets te stappen om die mooie huizen in onze eigen provincie te gaan bekijken!

De avond werd samen met de Historische Vereniging Ol Eel georganiseerd. Ol Eel verzorgde tevens een kleine foto-expositie rond dit thema. We zagen foto's van vier Huizen van Stand in Eelde en Paterswolde: Oosterbroek, Nijsinghhuis, Lemferdinge en Vennebroek.
Een uitverkochte zaal!


Carin Bodewes, voorzitter van de Stichting Ol Eel, leidde spreker Jan Bos in.


De rondtocht door Drenthe voerde ons ook langs het Huis Oosterbroek.


CRE-voorzitter Ger Smid bedankt Jan Bos met een smakelijk presentje.Naar boven28 september 2011: Maarten van Rossem - Waarom is de burger boos?

Maarten van Rossem over hedendaags populisme

Wie had gedacht dat het beschamende einde van de LPF definitief een einde zou maken aan het bozige Nederlandse populisme, kwam bedrogen uit. Zowel Rita Verdonk als Geert Wilders heeft gedemonstreerd dat het populistische kiezerspotentieel bepaald niet kleiner is geworden.
Voor de objectieve waarnemer blijft dat een verbazingwekkende zaak, gezien de baarlijke nonsens die de populistische voorlieden meestal uitkramen. Rita Verdonk is ondertussen gestruikeld over haar eigen organisatorische onvermogen. Wilders heeft het stokje overgenomen en excelleert vooral in handig geformuleerde borreltafelpolitiek. De enorme attractie van deze politieke kermisgasten is dus verrassend stabiel. Hoofdoorzaak lijkt toch wel de bangmakerij voor de niet-bestaande 'islamisering' van Nederland, en de rest van Europa. Er is echter meer aan de hand.
De populistische partijen zijn brede protestpartijen. Een aanzienlijk deel van het electoraat ziet de overheid, het politieke systeem en de maatschappelijke elite kennelijk als de vijand. De vraag is hoe dat komt.
(In samenwerking met de Bibliotheek Eelde)

De titel van de lezing refereert aan het boek: Waarom is de burger boos? Maarten van Rossem over hedendaags populisme (Uitg. Nieuw Amsterdam, 2010).Een interessante ontmoeting met Maarten van Rossem in de uitverkochte Buitenplaats.


Van Rossem signeert zijn boek.


In gespannen verwachting voor het optreden.Naar boven1 juli 2011: CRE wint Cultuurprijs 2011 van de Gemeente Tynaarlo

Tegen de landelijke trend in blijft de Gemeente Tynaarlo kunst en cultuur in al haar uitingsvormen een goed hart toedragen. Op een swingende avond in theater De Kimme in Zuidlaren gaf zij hiervan opnieuw blijk bij de uitreiking van de driejaarlijkse prijzen: de Cultuurprijs, de Stimuleringsprijs en de Publieksprijs. De Culturele Raad Eelde werd verrast met de Cultuurprijs. En natuurlijk feliciteren wij van harte De Melkfabriek in Bunne met de Stimuleringsprijs en het Popfestival Donderslag in Donderen met de Publieksprijs.

De Cultuurprijs wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die actief is in de Gemeente Tynaarlo op het gebied van kunst, literatuur, muziek, theater, film, architectuur of cultuurhistorie. De Stimuleringsprijs wordt uitgereikt aan personen of organisaties die met nieuwe initiatieven komen op het gebied van kunst en cultuur. En de Publieksprijs wordt door de inwoners van Tynaarlo gekozen uit alle binnengekomen voordrachten.

Tijdens de avond werd ook de nieuwe Cultuurprijs onthuld. Maakster van het werk is kunstenaar Anna Kramer, lid van kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo en woonachtig in Tynaarlo. Het beeld is ca. 25 cm hoog en bestaat uit een perspex zuil op een marmeren voet. In de zuil is een kruisgewijze opening gemaakt, waarin digitaal bewerkte foto's geschoven zijn.


De trofee behorende bij de Cultuurprijs.

Wat de trofee extra dierbaar maakt is het feit dat Anna Kramer vorig najaar nog - met een aantal collega's - in Galerie Lemferdinge geëxposeerd heeft, eveneens met digitaal bewerkte foto's.

Wethouder Harm Assies citeerde uit het juryrapport: "De Culturele Raad vervult met haar innoverende en kwalitatief hoogstaande activiteiten een voorbeeldfunctie en draagt daarmee op bijzondere wijze bij aan de cultuur in de gemeente Tynaarlo."
Het juryrapport bestempelde ook de samenwerking met accomodaties als Lemferdinge, Museum Vosbergen, Museum De Buitenplaats, Klompenmuseum, Bibliotheek, De Melkfabriek, Dorpskerk, Café-Theater Boelens en Herberg Oud Gemeentehuis als een sterk punt. Lemferdinge neemt hierbij natuurlijk een bijzondere plaats in, omdat de eigenaar, Stichting Het Drentse Landschap, sinds 2009 de organisatie van de Galerie aan de CRE toevertrouwt.


Wethouder Harm Assies reikt de Cultuurprijs 2011 uit aan voorzitter Ger Smid van de CRE.
Presentator Roger Goudsmit zorgt ervoor dat ook de zaal de woorden van de wethouder meekrijgt.
(Foto Emiel Ketelaar, www.FrozenImage.nl)


V.l.n.r.: CRE-bestuursleden Lia Bruijn, Harry Visser (secretaris), Ger Smid en Marieke Voormolen (coördinator Galerie Lemferdinge).
(Foto Emiel Ketelaar, www.FrozenImage.nl)Naar boven