Zondag 24 november 2019 15.00 uur:

 

COLD WAR (Zimma Wojna)

 
 

Cold War is een gloedvol, maar ingetogen verteld drama, geschoten in fabelachtig mooi zwart-wit (vijf sterren). Het is het gepassioneerde liefdesverhaal tussen twee mensen met verschillende achtergronden en temperamenten, die niet bij elkaar passen en toch tot elkaar worden veroordeeld. Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog in de jaren 50, in Polen, Berlijn, Joegoslavië en Parijs, toont de film een onmogelijk liefdesverhaal in onmogelijke tijden.

In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, is Cold War geen historisch-politiek drama, maar een bitterzoet liefdesverhaal. Spilfiguren zijn Zula (Joanna Kulig) en Wiktor (Tomasz Kot), de twee Poolse geliefden die elkaar in 1949 ontmoeten en in de jaren erna steeds weer van elkaar afdrijven en bij elkaar terugkeren.

Zula en Wiktor zijn geen grote praters. Hij is componist bij een communistisch volksensemble, met een voorliefde voor jazz, en die hunkert naar het vrije westen. Zij is een vrijgevochten zangeres met een mysterieus verleden, en niet het type dat zomaar een man volgt.

Wiktor verlang steeds heviger naar de vrijheid van het westen. Maar Zula, de overlever die eindelijk haar plek heeft gevonden, deelt zijn droom niet. Het IJzeren Gordijn wordt de grootste barrière voor hun liefde, al is het zeker niet de enige; Cold War is het verhaal van twee mensen die wel bij elkaar horen, maar niet bij elkaar passen.

Regisseur en scenarist Pawel Pawlikowski baseerde het verhaal zeer losjes op de relatie van zijn ouders, te verschillend in temperament om ooit, waar ook in Europa, succesvol te kunnen samenleven.

 

Cold War vertelt niet het hele verhaal van Wiktor en Zula. Pawlikowski slaat stukken over. De film springt geregeld vooruit in de tijd, en nooit wordt uitgelegd wat er in de tussentijd gebeurde. Het is ook niet nodig. Wat Pawlikowski wél toont, spreekt genoeg tot de verbeelding om alle gaten te dichten. Meer dan genoeg zelfs, want Cold War (bekroond met de prijs voor Beste Regie op het filmfestival van Cannes) is een film die oneindig veel meer vertelt dan er gezegd wordt.

 

Regie: Pawel Pawlikowski, met Tomasz Kot, Joanna Kulig en Agata Kulesza Speelduur: 88 minuten |Jaar: 2018 (Polen / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk)

 

De Filmfabriek (in de Melkfabriek), Peizerweg 2, 9496 PC Bunne

Entree € 10,00 incl. koffie / thee

 
 

 

 

 

 

FILM: Cold War

 

Zondag 24 november 2019

aanvang 15.00 uur

Entree: € 10,- incl. koffie/thee

 

 

'De Melkfabriek'

Peizerweg 2, 9496 PC Bunne

       
                 
 

DE FILMFABRIEK is gevestigd in
"De Melkfabriek"
Peizerweg 2, 9496 PC Bunne.

 

Een ideale locatie, 'om de hoek', gratis parkeerruimte, in een prachtig gerenoveerd stuk industrieel erfgoed, waar koffie en thee klaar staan en nagepraat kan worden onder het genot van een drankje en een hapje.