Lemferdinge
 
   
Header GL
  Openingstijden zaterdag en zondag van 12.00 - 17.00 uur
  Bezichtiging, als de galerie vrij toegankelijke is.
 
     
 

 

 
       
 
  AGENDA EXPOSITIES 2018 - 2019 MEER
 

| 6 mei t/m 16 september 2018 | op zondag van 12 - 17 uur

BONNO BLAAUW - FOTOGRAFIE

 

| Zaterdag 22 september t/m zondag 18 november 2018 |

"VERHAAL IN BEELD"

Korrie Besems – foto’s / Francis Kilian – schilderijen / Caroline Kuiper – keramiek / Philippine Lugtigheid – handschriften/schilderijen / Yvonne Struys – schilderijen en kimono’s

 

| Zondag 24 november t/m zondag 16 december 2018 |

KUNSTKADO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 
 

 

 

 

Locatie:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde

 

Deze tentoonstelling is te bezoeken van 6 mei t/m 16 september, op zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

 

Tijdens het Pinksterweekend (20/21 mei) moet deze expositie tijdelijk het veld ruimen voor het overzicht van de plaatselijke Kunstroute.

 

 

 

Fotowandelingen
Tijdens de expositie zijn er fotowandelingen op
3 juni, 22 juli, 19 aug. en 2 september.

 

 

 

 

 

 

 
   

6 mei t/m 16 september 2018 op zondag van 12 – 17 uur

 

BONNO BLAAUW – FOTOGRAFIE

 

 

Op mijn vijftiende, toen ik mijn eerste, echte spiegelreflex cadeau kreeg, begon ik het fotograferen leuk te vinden. Toen ik meedeed aan een fotowedstrijd en twee prijzen won, werd fotograferen een serieuze bezigheid.

Eerst bij Fotografie Kia en kort erna bij Foto Merema. Ik heb het fotograferen met vallen en opstaan geleerd. Ik ben een autodidact. Nooit heb ik een cursus of een opleiding hiervoor gevolgd. Ik gaf mijn ogen en oren goed de kost en ging ik op mijn eigen gevoel af. Dit doe ik nog steeds. Van huis uit ben ik natuur- en reisfotograaf. Landschappen en dieren hebben mijn aandacht, maar de laatste jaren ben ik ook intensief bezig met het vastleggen van insecten en planten. Voor de Hortus heb ik honderden planten en bloemen vastgelegd. Ook probeer ik kunstzinnige foto’s te maken.

Ik geef fotocursussen op allerlei gebieden, waaronder fotobewerking. Ik sta regelmatig op de kunstmarkten en heb ik minstens 1x per jaar een expositie. Dit jaar is dat in de zomer in Galerie Lemferdinge, waar ik een breed scala aan onderwerpen laat zien, want ik heb mij niet gespecialiseerd. Ik hou van vrijheid en ik leg vast wat ik mooi vind.

 

Tijdens de expositie hou ik ook fotowandelingen met als startpunt Landgoed Lemferdinge. De geplande data zijn 3 juni, 22 juli, 19 augustus en 2 september. De kosten zijn € 10,00. Tijdens de wandeling geef ik les/info over allerlei aspecten van het fotograferen, zodat we uiteindelijk met mooie en geslaagde foto’s naar huis gaan.

Opgave: hetverstildebeeld@xs4all.nl

Website: www.bonnoblaauw.nl

 

Expositie zondag 6 mei t/m zondag 16 september 2018

Openingstijden zondags van 12.00 tot 17.00 uur en verder als Lemferdinge vrij toegankelijk is.

 

 
       
 

 

 

 

Expositie in:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde
22 sept. t/m 18 nov. '18

 

 

Open: zaterdag/zondag van 12.00 - 17.00 uur

 

Bezichtiging, als de galerie vrij toegankelijke is.

 

Zondag 18 nov. 16.00 uur geeft Yvonne Struys uitleg over haar werk.

 

 

 
       

Expositie van zaterdag 22 september t/m zondag 18 november 2018

zo 18 nov, 16:00 uur Yvonne Struys geeft nadere uitleg over haar werk

 

VERHAAL IN BEELD

met werk van: Korrie Besems – foto’s / Francis Kilian – schilderijen / Caroline Kuiper – keramiek / Philippine Lugtigheid – handschriften/schilderijen / Yvonne Struys – schilderijen en kimono’s

 

 

KORRIE BESEMS (1961)

Op sobere zwart-wit foto’s, gemaakt in stedelijke omgevingen, wordt verder doorgewerkt door middel van een digitaal en intuïtief spel van ‘knippen en plakken’. Er wordt gespeeld met de illusie van het platte vlak van een foto. Door daarnaast ook nog woorden of zinnetjes op of achter de foto’s te plaatsen worden sterke betekenisdragers toegevoegd. Hoewel taal en beeld kunnen elkaar versterken zoekt Korrie Besems vooral naar een ‘poëtische tussenruimte’ die uitnodigt tot een eigen interpretatie.

Korrie BesemsKorrie Besems

Korrie Besems, Fotowerken | www.korriebesems.nl | info@korriebesems.nl

 

***

 

FRANCIS KILIAN

Francis KilianFrancis Kilian beschikt niet alleen over een groot beeldend vermogen, maar ook over de macht van het woord. ‘Mijn schilderijen,’ zegt ze, ‘hebben alles te maken met het verloop van de tijd. Stille figuren bevolken mijn werk terwijl ze wachten, twijfelen of dromen over de toekomst. Een stap vooruit is een grote beslissing. De ruimte waarin zij leven is kleurrijk. Soms een beetje versleten of verlopen, dan weer stralend en helder. En altijd is er ergens in het beeld een hulp te vinden, een wegwijzer of een houvast, een doodnormaal ding als een springtouw, of een koffertje. Steeds is er het ‘zijn in de tijd’ zonder een actie.

Francis Kilian   www.franciskilian.nl

 

***

 

Caroline KuiperCAROLINE KUIPER

Huisjes zijn bij mij een thema dat regelmatig weer terugkomt. Ik zie een huis als bescherming en een plek waar je jezelf kan zijn, veilig, geborgen .... je gezin, gezelligheid. Dat er zoveel huizen zijn, zoveel namen, was iets dat ik zat te bedenken en zo is deze serie ontstaan. Het leuke is dan dat je bij een naam ook een andere voorstelling erbij kan maken, zoals een huis van plezier, klokhuis en bij vakantiehuis heb je natuurlijk nog meer beelden........

 

Caroline Kuiper

 

***

 

PHILIPPINE LUGTIGHEID

Francis KilianMijn naam is Philippine Lugtigheid. Ik woon en werk in Haren. Ik ben al sinds 1998 aan het schilderen en volgde verscheidene cursussen, maar ben ook veel mijn eigen weg gegaan. Na jaren met veel kleur geschilderd te hebben wilde ik kleiner werk maken. Met Oost Indische inkt en een pen begonnen er tekens te ontstaan die voor mij en ook voor anderen onleesbaar waren. Het was onduidelijk wat de tekens beduidden, maar het was een schrift dat mij sindsdien niet meer loslaat. Op vele manieren zijn de schifturen toegepast in schilderijen en in kleiner werk. Vaak zegt de titel de kijker wat het werk te zeggen heeft, soms is het beeld voldoende om het te duiden. Een enkele keer is de toevoeging van natuurlijk materiaal genoeg.

Belangrijk voor het maken van dit werk is de juiste sfeer: rust en stilte. Klassieke muziek begeleid dit proces. In de loop van de jaren heeft het schrift zich ontwikkeld en is anders geworden. Dat zal ongetwijfeld te zien zijn.

Caroline Kuiper

 

***

 

YVONNE STRUYS

Yvonne Struys houdt er van zich onder te dompelen in cultuur en natuur, waar het verleden doorleeft in het heden, waar het onherbergzame landschap moeiteloos het decor voor oeroude geschiedenissen vormt en waar de mens zich overgeleverd weet aan oerkrachten.

Zij kiest haar reisdoelen bewust, maar of zij nu naar het hoge Noorden trekt of een reis onderneemt in de geest, zij laat zich steeds weer verrassen door haar ontdekkingen. Graag volgt ze de oude paden uit de geschiedenis en luistert naar de mythen en volksverhalen.

Haar voorliefde gaat uit naar oude en doorleefde materialen met een geschiedenis van zichzelf. Zij verwerkt die en voegt er taal aan toe.

 

Yvonne StruysYvonne Struys

www.struys.nl

 
       
 

 

 

 

Expositie in:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde
24 nov. t/m 16 dec. '18

 

 

Open: zaterdag/zondag van 12.00 - 17.00 uur

 

Bezichtiging, als de galerie vrij toegankelijke is.

 

 

 

 
       

Zondag 24 november t/m zondag 16 december 2018 |

 

VERKOOPEXPOSITIE "KUNST KADO"

 

Zoekt u een bijzonder cadeautje voor een speciaal iemand? Wilt u gewoon uzelf eens een keertje verwennen met iets moois? Of vindt u het leuk om met Sinterklaas of Kerstmis eens presentjes te geven, waarvan er niet honderd in de winkel liggen?

Kom dan naar Kunst Kado in Galerie Lemferdinge! Van 24 november t/m 16 december vindt u daar bijzondere cadeautjes voor prijzen die tussen de € 2,50 en € 250 liggen. Iets moois voor aan de muur, een bijzonder beeldje voor op de kast, maar ook praktisch bruikbaar aardewerk in bijzondere vormen en tinten, glazen bloemenvazen die kunstwerkjes op zich zijn, sieraden, textiel, glas. Er is voor iedereen wel iets bij. Kom maar kijken! De galerie is in de genoemde periode geopend op zaterdagen en zondagen van 12.00 tot 17.00 uur.

 

KUNST KADO 2018

Nanneke Huizinga – collage schilderijen

Herma Immink - glas

Trudi de Kreek – tassen

Anja Lofvers – schilderijen e.a.

Loes Meijer – sieraden

Mineke Meijer – keramiek

Charlotte Molenaar – textiel

Anne Post toe Slooten – papier

Rutger Oomkes – sieraden

Joke Scheper – schilderijen e.a.

 
 

 
 

 

 

Expositie in:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde
6 jan. t/m 4 mrt. '18

 

Open: zaterdag/zondag van 12.00 - 17.00 uur

 

Deelnemers:
Ilse Brul,
Trijntje Muys,
Ronald Soeliman,
Annemiek Vos,
Elysia Verhoeven.

 
   

6 januari t/m 4 maart 2018 op zaterdag en zondag van 12 – 17 uur

 

"HET DRENTSE LANDSCHAP"

 

Ilse Brul – schilderijen


Open plekILSE BRUL

Aanleiding voor de schilderijen van Ilse zijn landschappelijke belevingen. Wandelend langs bosranden, de Wadden en in Alpine gebieden legt ze haar indrukken op foto’s en in schetsen vast. Losse elementen die ter plekke door Brul zijn waargenomen, keren terug in een eigenzinnige compositie in olieverf of ei-tempera. Schemer "Eigenlijk rammel en schud ik het landschap een beetje los en geef ik mezelf ruimte om te spelen met de ingrediënten". Een bijzondere gelaagdheid van licht en kleur valt op in de resultaten van dit spel. Zij streeft niet naar een werkelijkheidsgetrouwe weergave. Het beeld kan verschillende perspectieven tegelijk hebben waardoor het vaak niet direct als landschap herkenbaar is. Hoewel de titels van haar werken geregeld verwijzen naar de oorspronkelijke plek die Brul inspireerde, is er ruimte voor de eigen invulling van de kijker.

In 2010 was haar werk ook te zien in o.a. Museum de Buitenplaats.

 

www.ilsebrul.nl

 

 

 

Trijntje Muys – aquarellen

 

TRIJNTJE MUYS – KROON

Na een loopbaan in het onderwijs die eindigde aan de PABO in Meppel begon Trijntje Muys-Kroon zich met enthousiasme te wijden aan de schilderkunst.

Aquarel sprak haar in het bijzonder aan omdat er veel mogelijkheden tot verfijning en nuance in aanwezig zijn. “Het belangrijkste in een aquarel is voor mij het licht en de contrasten in transparante kleurtonen en kleursluiers”. Het creëren van sfeer is voor haar een essentieel onderdeel bij het maken van een aquarel.

In de landschappen, interieurs, bloemen en stillevens gaat het om een intieme weergave van de werkelijkheid. De werkelijkheid is altijd haar uitgangspunt, maar de ontstane aquarel laat dit soms slechts ten dele zien. De objecten zijn meestal niet scherp omlijnd, maar vloeien in zorgvuldig opgebrachte kleurvlakken in elkaar over.

Trijntje vindt haar inspiratie vooral in eenvoudige mooie dingen als het gaat om stillevens.

Ook het landschap in de verschillende jaargetijden, vooral in de omgeving van Dwingeloo, is een uitnodiging om te komen tot een aquarel waarbij ook steeds nieuwe gebieden binnen de aquarelleertechniek worden ontdekt.

Soms zijn haar werken figuratief weergegeven (zoals b.v. bij haar kerkinterieurs) terwijl ook vaak sprake kan zijn van een grote mate van abstractie.

 

www.trijntjemuys.nl

 

 

 

Ronald Soeliman – schilderijen

 

RONALD SOELIMAN

Een moderne gedreven schilder die de beleving van het landschap weergeeft.

 

Ronald Soeliman is in 1994 afgestudeerd aan Kunstacademie Minerva in Groningen. Ook heeft hij een periode gestudeerd aan de Kunstacademie van Jakarta in Indonesië. Hij won hiervoor een beurs. Sinds 1999 woont en werkt Ronald Soeliman in het Drentse Zuidlaarderveen. Daarvandaan trekt hij het Drentse landschap in, dat hem erg inspireert. Hij schildert vaak ter plekke, en plein air.

Naast Drentse heide, zandverstuivingen en akkers heeft hij een grote voorliefde voor de duinen en de zee. Hij neemt hiervan de essentie in zich op en werkt dit in zijn atelier uit tot het uiteindelijke beeld.

Het gaat hem hierbij om het treffen van de sfeer van het moment.

Het werk van Ronald Soeliman is met paletmes geschilderd. De verf is met royale toets aangebracht, waarbij de sporen van het paletmes nog duidelijk zichtbaar zijn. Soms krast hij er een lijn mee in de nog natte verf om bijvoorbeeld fijne takjes te suggereren. Het lijkt af en toe alsof hij aan het boetseren is met de verf.

De kleurwerking is erg intens, en dat is ook zijn bedoeling: want door middel van vibratie in kleur creëert Ronald Soeliman diepte op het platte vlak, waarbij hij de verf het werk laat doen. Toch wordt er niets aan het toeval overgelaten: elke kleurtoets is er heel bewust neergezet omdat die iets toevoegt aan het beeld. Het licht voert de boventoon en de essentie van het landschap is de drager van dat licht.

Het schilderen van sfeer, emotie, kleur, geur, licht, hitte: het zijn allemaal abstracte begrippen. Maar voor Ronald Soeliman zijn zij van essentieel belang voor zijn schilderijen.

facebook.com/ronaldsoeliman


 

 

 

Annemiek Vos – schilderijen

 

ElzenANNEMIEK VOS

Annemiek Vos (1962) exposeert voor de tweede keer in Lemferdinge. Dit keer niet met de stad als onderwerp, maar met landschapsschilderijen.

Afgestudeerd aan de ABK Minerva in 1985 met grafiek en schilderen als hoofdvakken, schildert zij nu al bijna 33 jaar haar directe leefomgeving.

Met o.a. Diederik Kraaypoel en Mathijs Röling als docenten, behoort zij tot de Noordelijke realisten.

"Na mijn afstuderen ben ik steeds meer gaan vereenvoudigen en werden de beelden steeds minimaler. Wel was ik altijd al met het thema stad en huis bezig. Nadat er op het laatst alleen nog gekleurde banen ontstonden, heb ik zo'n 10 jaar geleden het roer omgegooid en ben ik sindsdien weer terug naar mijn roots: figuratief schilderen. Ik hou van de suggestie, niet alles moet precies ingevuld worden, er moet iets overblijven voor de fantasie van de toeschouwer. En je moet bij wijze van spreken kunnen ‘proeven’ wat voor weer het is.

Sfeer is erg belangrijk voor mij".

 

www.annemiekvos.nl

 


 

 

Elysia Verhoeven – keramiek

 

10ELYSIA VERHOEVEN

Elysia begon met keramiek in de pottenbakkerij van Jan Müller in Orvelte, waar ze echt het vak leerde. Daarna maakte ze diverse buitenlandse reizen, waarbij ze veel inspiratie opdeed, o.a. in India, en haar vaardigheden op het gebied van keramiek verder ontwikkelde.

Het keramische werk dat ze maakt is een uiting van haar gevoel: “het maakt mijn hart blij”.

Na het draaien van de kommen, schalen en vazen, werkt ze die verder uit. Dit doet ze door inkerven, inkrassen, klei toevoegen en stukjes uitsnijden. Meestal maakt ze geen schetsje of tekening maar gaat aan tafel zitten met een kom of schaal en dan komt er vanzelf een idee. Inspiratie haalt ze uit de natuur, uit groeiwijzen en structuren van bloemen en uit de rust en stilte in haarzelf. Ze werkt verder met kleiplaten zoals voor de vogels, bomen, grote vazen en het grafiek-keramiek. Als steunkleur voor het glazuur gebruikt ze vaak engobes, dit wordt op de leerharde klei geschilderd (engobe is een slibdecoratie waarbij pigment aan kleislib wordt toegevoegd. Het wordt door middel van spuit of kwast op biscuit gebakken keramiek aangebracht).

Vogelschaal

 

De glazuren worden door haarzelf gemaakt. Ze houdt van zachte kleuren in een levendig glazuur. Iedere winter doet ze een aantal proeven, op zoek naar nieuwe engobes en glazuren. Nadat ze de glazuren heeft opgebracht wordt het gestookt op steengoed temperatuur (1270º). De aandacht die ze besteedt aan het werk ervaart ze als een vorm van meditatie.

 

www.ateliersiemen-elysia.nl

 

 
 

 
 

 

 

 

Locatie:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde

 

 

Open: zaterdag/zondag van 12.00 - 17.00 uur

 

Bien Velds

Joke Schepers

Peter Boersma

Marjan Schaap

 
   

Zaterdag 10 maart t/m zondag 29 april 2018

 

"(ON)GEWOON"

 

 

Bien Velds - wandobjecten

 

Bien VeldsBIEN VELDS

Als klein kind was Bien al heel veel aan het tekenen en knutselen. Van alles wat los en vast zat werd iets gemaakt of gebouwd en deze gave of 'opgave' is nooit over gegaan. Bien gaat er ook van uit dat dat ook niet meer zal lukken in dit leven.

Humor is de rode draad door haar werk. Haar beelden en verhaaltjes zijn vaak een kritische blik op de maatschappij, maar dan wel met een knipoog.

Omdat Bien nogal grenzeloos is kan haar werk variëren van een ½ cm tot 5 m hoog.

Disciplines: Bien werkt met allerlei materialen, van papier, klei en afvalmateriaal tot hout, glas, metaal en steen. Wat materiaal betreft is Bien Velds dan ook zeer ongedisciplineerd.


Bien Veldswww.bienvelds.nl

 

 

Joke Schepers - schilderijen

 

Joke SchepersJOKE SCHEPERS

Mijn werk kenmerkt zich door een energiek kleurgebruik en een raadselachtige en mysterieuze sfeer die het uitademt. Er moet iets te raden overblijven anders hoef ik het niet te maken.

Als het goed is gaat het schilderen vanzelf. Vaak komen oersymbolen, tekens en teksten die in mij opwellen voor in mijn werk evenals archetypische mensfiguren. De laatste tijd word ik vooral geïnspireerd door vormen uit de natuur en de kleurenpracht van bloemen.

 

Joke SchepersMijn intentie is om de wereld een beetje mooier en kleurrijker te maken. De Vlaamse kunstenaar Harold van de Perre zij het al "Zonder schoonheid is de wereld een modderpoel".

Behalve acrylverf gebruik ik ook Japans papier, kranten zand en cement dit alles om mijn schilderijen een doorwerkte en gelaagde huid te geven.

 

 

www.jokeschepers.exto.nl

 

 

 

Peter Boersma

 

PETER BOERSMA

Peter Boersma is grafisch ontwerper, die afstudeerde aan Academie Minerva in Groningen.

Zijn vrije werk komt tot stand met behulp van tape en/of de naaimachine. Inspiratie vindt hij in oude voorwerpen en documenten, in verweerde boeken en in tijdschriften uit vervlogen tijden. Ook voor zijn installaties vindt hij inspiratie in zijn materiaal. Laag voor laag geeft hij het een nieuwe context en betekenis. Op die manier creëert hij nieuwe verhalen. Daardoor spreken de installaties en collages zeer tot de verbeelding. Zijn techniek is origineel en uniek, de werken zijn zowel abstract als figuratief. Peter Boersma

www.hehallo.nl

 

Marjan Schaap

 

Marjan SchaapMARJAN SCHAAP

Marjan Schaap volgde de lerarenopleiding tekenen /handvaardigheid en de academie Minerva in Groningen en is sinds 1981 werkzaam als beeldend kunstenaar en docent.

Impressies van haar reizen verwerkt zij in haar beeldend werk, waarbij de schoonheid van de imperfectie haar altijd weer treft.

Marjan SchaapHet gaat nooit om trouwe gelijkenis, maar om, al boetserend, opnieuw te ervaren.

Zo probeert ze door te dringen tot de ziel van de dingen.

De laatste tijd zijn dat dieren en dierportretten.

www.marjanschaap.nl

 

test
 

 
 

 

 

Kunstroute

 

"Kunst(t)huis"

 

maandag 21 mei 2018
(2e Pinksterdag) tussen
11.00 en 17.00 uur.

Kunstenaars tonen hun werk thuis/atelier of samen op grotere locaties.

 

 

 

Overzichtsexpositie
zondag 20 mei 12 - 17 uur
maandag 21 mei 11 - 17 uur

 

Locatie:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde

landgoedlemferdinge.nl

 

Open:

zondag 12.00 - 17.00 uur
maandag 11.00 - 17.00 uur

 

 
   

2e Pinksterdag 5 juni 2017 van 11.00 – 17.00 uur

 

KUNSTROUTE "Kunst(T)huis"

 

KunstrouteKunstroute 2018

Op maandag 21 mei wordt voor de 15e keer de Kunstroute gehouden onder de titel “Kunst(t)huis”. Deze tweede Pinksterdag, tonen tussen 11.00 en 17.00 uur 15 kunstenaars die actief zijn in Eelde, Paterswolde en De Punt hun werk op 15 locaties. Dat doen zij individueel thuis of in het atelier of samen met andere kunstenaars op grotere verzamellocaties. De Bibliotheek is tweede Pinksterdag open voor het inleveren en lenen van boeken en voor het lezen van kranten tijdschriften.

 

Om uw route te bepalen kunt u op zondag 20 mei van 12.00 - 17.00 uur en op maandag 21 mei van 11.00 tot 17.00 uur eerst een bezoekje brengen aan de overzichtsexpositie in Galerie Lemferdinge.

 

De Kunstroute is een initiatief van de Culturele Raad Eelde.

 

Routefolders zijn verkrijgbaar bij TIP-kantoor Micadeau, Hoofdweg 179, Paterswolde en op alle deelnemende locaties.
Download: deelnemerslijst - routekaart

 

 

 

 


 

Overzicht werk van de deelnemende kunstenaars.
(Het nummer voor de naam correspondeert met de routekaart.)

 
                 
         
   1 |   Ginie Arends    1 |   Mies Boerema    2 |   Atelier "In Vuur en Vlam"    3 |   Henk Dallenga  
                 
         
   4 |   Angelika Giessen    5 |   Rutger Hiemstra    6 |   Anke Flik    6 |   Renée Canneman  
                 
         
   7 |   Siep Buurke    8 |   Margriet Meijer    9 |   Nanneke Huizinga    10 |   Froukje Tolsma  
                 
         
   11 |   Mariëlle Pieterman    12 |   Gonny Fournier    13 |   Anette Ebert-Westerhuis    14 |   Jef Depassé