Lemferdinge
 
   
Header GL
  Openingstijden zondag van 14.00 - 17.00 uur
  
 

 

     
 

 

Vereniging voor Natuurfotografie Drenthe
en de
Vereniging voor Natuurfotografie Friesland

 

Expositie Natuurfotografie

11 okt. t/m 22 nov. 2020

alleen op zondag open
van 12.00 - 17.00 uur

 
       
 
  AGENDA EXPOSITIES 2020 - 2021 MEER
 

| 23 januari t/m 21 maart 2021 | (Open zaterdag 14.00-17.00 uur; zondag 12.00-17.00 uur)

 

Expositie Natuurfotografie

 

| 11 okt. t/m 20 december 2020 | alleen op zondag open van 12.00 - 17.00 uur

Vereniging voor Natuurfotografie Drenthe en de
Vereniging voor Natuurfotografie Friesland - Expositie Natuurfotografie

 

| Expositie van zaterdag 21 maart t/m zondag 10 mei 2020 |

75 JAAR VRIJHEID

Met werk van: Nennad Andrić, Marijke van Dijk, Hieke Veenstra, Fritz Junghanz

 

| Expositie van zaterdag 11 januari t/m zondag 15 maart 2020 |

'VERBINDING'

Met werk van: Gina Bilyam, Linda Keuris, Rob Koot en Flos Pol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 
 

 

 

 

Locatie:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde

(Traplift aanwezig)

 

Deze tentoonstelling is te bezoeken van 23 januari t/m 21 maart op zaterdag 14.00-17.00 uur en zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

 

 

Met werk van:

Willem Bootsveld

Willemien Broekema

Christina Draaisma

Renny de Haan

Wendy Hummel

Akke Kuipers

Krista van der Lugt

Lianne van der Meer

Anna Tiemersma

 

 

 

 

 

 
   

Zondag 23 januari t/m zondag 21 maart 2021 (Open zaterdag 14.00-17.00 uur; zondag 12.00-17.00 uur)

 

Expositie Met verve

 

Met verve is een groep schilders die wekelijks in cursusverband schildert in het atelier van Kés Aerts, kunstenaar en docent. Met genoegen tonen zij op deze expositie een kleine selectie van hun werk. De diversiteit van stijlen en formaten van de werken is groot, de verbindende factor is het enthousiasme om te schilderen én de onderlinge inspiratie.

 

Deelnemers: Willem Bootsveld, Willemien Broekema, Christina Draaisma, Renny de Haan, Wendy Hummel, Akke Kuipers, Krista van der Lugt, Lianne van der Meer en Anna Tiemersma.

 

 
 

 
 

 

 

 

Locatie:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde

(Traplift aanwezig)

 

Deze tentoonstelling is te bezoeken van 11 oktober t/m 20 december op zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

 

 

Met werk van:

Rob Blanken

Jan Boer

Klaas de Boer

Eef Bos

Ina Bouhuizen

Luuk Buit

Gert ButerHans van Dijk

Eric Dost

Wim Dunning

Sjoerd Hogerhuis

Igor Hoveijn

Hans Jansen

Klaas Kanis

Jan van der Knokke

Wolter Kornet

Yvonne van der Laan

Henny Leijtens

John Mulder

Jogchum Reitsma

Hans Schinkel

Douwe Struiksma

Roeli van Til

Leo Vogelenzang

Bianca de Vries

Gerda de Vries

Jaap de Vries.

 

 

 

 

 

 
   

Zondag 11 oktober t/m zondag 20 december 2020 (Open zondag van 12.00 tot 17.00 uur)

Expositie Natuurfotografie

Vereniging voor Natuurfotografie Drenthe en de
Vereniging voor Natuurfotografie Friesland

 

Deelnemende fotografen: Rob Blanken, Jan Boer, Klaas de Boer, Eef Bos, Ina Bouhuizen, Luuk Buit, Gert Buter, Hans van Dijk, Eric Dost, Wim Dunning, Sjoerd Hogerhuis, Igor Hoveijn, Hans Jansen, Klaas Kanis, Jan van der Knokke, Wolter Kornet, Yvonne van der Laan, Henny Leijtens, John Mulder, Jogchum Reitsma, Hans Schinkel, Douwe Struiksma, Roeli van Til, Leo Vogelenzang, Bianca de Vries, Gerda de Vries en Jaap de Vries.

 

De Vereniging voor Natuurfotografie-Drenthe en de Vereniging voor Natuurfotografie-Friesland zijn verenigingen van enthousiaste natuur- en landschapsfotografen. Creatieve natuurfotografie, landschappen en dieren of het vastleggen van een natuurmoment: het kan allemaal. De verenigingen streven ernaar elkaar te stimuleren, om zo tot een hogere kwaliteit van natuurfoto's te komen. Op de bijeenkomsten van de verenigingen - één keer per maand - wordt elkaars werk in een gezellige, ontspannen sfeer besproken.

 

Naast de gewone bijeenkomsten worden excursies georganiseerd. Verder zijn er bijeenkomsten waarop een fotografisch onderwerp dieper wordt behandeld, zoals het gebruik van een fotobewerkingsprogramma's of van flitstechnieken.

 

Aangezien de verenigingen enkele leden gemeenschappelijk hebben is er gemakkelijk contact en proberen ze waar dat uitkomt samen te werken. Deze expositie met foto's van 27 fotografen is daar een mooi en inspirerend voorbeeld van.

 

 

 

 

 

  

 
 

 
 

 

 

 

Locatie:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde

(Traplift aanwezig)

 

Deze expositie is te bezoeken van 21 mrt. t/m 10 mei.
Zaterdag 14.00 tot 17.00 uur. Zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

 

 

Nennad Andrić
Marijke van Dijk
Hieke Veenstra
Fritz Junghanz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Zaterdag 21 maart t/m zondag 10 mei 2020
(Opening op zondag 22 maart 2020 om 16.00 uur)

 

75 jaar Vrijheid

Met werk van: Nennad Andrić, Marijke van Dijk, Hieke Veenstra, en schetsen van Fritz Junghanz, een Duitse soldaat
Galerie open: zaterdag van 14:00 tot 17:00 uur. Zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

 

 

 

Nennad Andrić

In april 1992 brak in Bosnië en Herzegovina oorlog uit die al snel ook de stad Mostar bereikte. In juli 1992 riepen de Kroaten hun eigen staat uit in het gebied, onder de naam Kroatische Republiek Herceg-Bosna. Mostar werd uitgeroepen tot hoofdstad van deze staat. Het was de bedoeling dat Herceg-Bosna later deel zou gaan uitmaken van Kroatië. In het voorjaar van 1993 braken in Mostar hevige gevechten uit. In november van dat jaar werd de 'Stari Most' (oude brug) verwoest. In februari 1994 kwamen de strijdende partijen overeen de onderlinge strijd te staken. Eind 1995 werd de oorlog in Bosnië en Herzegovina helemaal beëindigd.

 

De in de oorlog kapotgeschoten brug werd na de oorlog weer herbouwd door Turkije. De opening vond op 23 juli 2004 plaats. In 2005 werd het historische deel van de stad, inclusief de Stari Most, door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

 

Nennad Andrić, met zijn gezin gevlucht uit Bosnië en sinds eind vorige eeuw woonachtig in Eelde, schilderde de Stari Most van vóór de verwoesting en van na de verwoesting (vóór de herbouw).

 

 

Marijke van Dijk
Een diepe voor in de aarde omvat veertien schilderingen en gedichten, geïnspireerd op de klassieke kruisweg. De thema's die dit verhaal aanreikt, blijken echter zeer actueel: zij verbeelden de levensweg die ieder van ons op aarde gaat, de kringloop van geboorte, bloei, dood en nieuwe lente. Marijke van Dijk maakte veertien schilderingen; Steven van Campen schreef de teksten.

 

Vier van de in totaal veertien schilderijen zijn op de expositie 75 jaar Bevrijding te zien.

 

In 2009 ontmoette Marijke Jan Tolkamp, bij een expositie van Een diepe voor in de aarde. Deze expositie motiveerde deze bijzondere man om haar te vragen of zij 'iets kon' met zijn verhaal: Jan Tolkamp overleefde een aantal concentratiekampen in Nazi-Duitsland. Zijn indrukwekkende memoires vormen de basis voor het boek Over Leven, wat Marijke in 2010 uitbracht in een handgedrukte en -gebonden editie van zes exemplaren.

 


 

Hieke Veenstra
Veenstra: 'Vanaf 1999 was Niemandsland, bij Waddekath, in voormalig Oost-Duitsland, mijn werkterrein. Niemandsland was tijdens de scheiding tussen oost en west voor mensen gesloten. Hier speelde zich het drama af van mensen die vluchtten en werden gedood. In Niemandsland zijn nog steeds stille getuigen van de Muur aanwezig: een wachtershuisje, een grenspaal, resten van de muur, prikkeldraad, de betonnen weg langs de oostzijde van de muur waarlangs werd gepatrouilleerd.

 

Het thema "de grens" is nog steeds actueel. Vandaag de dag worden nog steeds in de wereld muren gebouwd, grenzen gesloten, volkeren van elkaar gescheiden, vluchtelingen geweerd, oorlogen gevoerd. In Europa groeit de angst voor aanslagen en wil men grenzen sluiten voor mensen die vluchten voor oorlogsgeweld.'

 


Schetsboek van een Duitse soldaat
In mei 1941 werd een herinneringsboekje uitgegeven met daarin de tekeningen van soldaat Fritz Junghanz, gelegerd in Eelde-Paterswolde, aan het vliegveld. Junghanz schetst onder andere zijn kameraden, het vliegveld, de gezamenlijke borreluurtjes en de bosrijke omgeving van zijn standplaats.

 

Historische Vereniging Ol' Eel heeft een exemplaar van het boekje in bezit. De vereniging houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Eelde in de provincie Drenthe. Deze gemeente bestond uit de dorpen Eelde, Paterswolde en Eelderwolde.

 

 

 
 

 
 

 

 

 

Locatie:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde

(Traplift aanwezig)

 

Deze expositie is te bezoeken van 11 jan. t/m 15 maart.
Zaterdag 14.00 tot 17.00 uur. Zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

 

Op zondag 26 januari is de galerie gesloten i.v.m. een huwelijk

 

 

Gina Bilyam
Linda Keuris
Rob Koot
Flos Pol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Zaterdag 11 januari t/m zondag 15 maart 2020
(i.v.m. een huwelijk op zondag 26 januari gesloten)

 

'Verbinding'

Met werk van Gina Bilyam, Linda Keuris, Rob Koot en Flos Pol
Galerie open: zaterdag van 14:00 tot 17:00 uur. Zondag van 12:00 tot 17:00 uur.
(De galerie is tot zaterdag 11 januari gesloten)

 

 

 

Gina Bilyam

In het werk van Gina Bilyam ontstonden patronen die overeenkomsten met Japanse patronen vertonen. Vervolgens zag ze die overal om zich heen, in straattegels, op deuren, als scheidingswand in tapijten. Japanse patronen bestaan veelal uit herhaling van eenvoudige vormen. Het zijn geabstraheerde patronen van natuurlijke vormen: haaienhuid/ same komon, vogelveren/yabane, golven/seigaiha, schild van schildpad / kikkou, waarbij de herhaling verbinding maakt.


 

 

Linda Keuris
Centraal in het leven van Linda Keuris staan de gevoelens die mensen in haar opwekken. Hun gemoedstoestanden verbindt zij met de hare en deze verwoordt zij in tekst of gedicht. Associërend op deze gevoelens ontstaan schilderijen, installaties en beelden. Verbinding of ontbinding is een onderliggend thema. Meestal maakt Linda van één idee een serie werken, in verschillende disciplines. 'De wereld viel' is zo'n serie. "Wij zijn verbonden met de wereld, vergeten, dat als wij de wereld uitbuiten er niets van overblijft. We willen het niet zien en laten de wereld vallen."

 


 

Rob Koot
Door de jaren heen heeft Rob Koot in verschillende stijlen gewerkt. De abstractie heeft de strijd gewonnen, al blijft de deur op een kier. Het gaat nu vooral over vorm, kleur en balans. Hoe verhouden vormen zich tot elkaar, wat doen kleuren met elkaar. Elke vorm, hoe klein ook, kan van grote betekenis zijn in het geheel, mitsdien goed geplaatst. Zoals met alle verbindingen (compositie) komt uiteindelijk de ultieme verbinding: de lijst. Het beeld kan niet meer ontsnappen. Het is omsloten en afgesloten. Dat geeft rust.

 


Flos Pol
Flos Pol schildert vanuit verbondenheid met de natuur. Het is haar directe inspiratiebron waarin cycli van groei, bloei en vergankelijkheid een belangrijke rol spelen. Details van structuren en vormen die zich telkens vernieuwen in de seizoenscyclus, herschept ze op doek en in natuurwerken. Als tuinier ervaart ze de natuur in detail en in zichzelf. In die verbinding ontstaat de wereld die ze in haar werk verbeeldt. Intuïtieve beelden over natuur.