Overzicht van activiteiten
die de Culturele Raad Eelde de komende tijd organiseert of waarbij ze betrokken is.


 
 Datum Tijd Uitvoering Titel
 zo 20-09-15 16.30 Arnold Veerman Verliefd op zijn gitaar
 wo 21-10-15 14.00 / 16.00 KATKIDS Boer zoekt Zee
 za 31-10-15 15.00 Frank Groothof Vincent van Gogh
 za 31-10-15 20.00 WAARK Ik goa noar Tahiti
 do 19-11-15 20.00 Peter A.M. Suidman Architect G. Nijhuis
 zo 13-12-15 16.00 Vertelgenootschap Dorp vol verhalen
 do 24-12-15 23.20 Met Harmonie Kerstzang
 vr 19-02-16 20.00 Aanstormend talent Cabaretpoel
 wo 23-03-16 20.00 Marcel Zwitser Hildegard von Bingen
 vr 15-04-16 20.00 Hanneke de Wit en Eildert Beeftink

Zang en Piano

       
 
Stichting Culturele Raad Eelde Postbus 115,
9765 ZJ Paterswolde
e: info@cultureleraadeelde.nl
 
       
   

 

Locatie:
Museum De Buitenplaats Hoofdweg 76,
9761 EK Eelde

Entree: gratis

 

 

 
       

Zondag 20 september 2015 om 16.30 uur

 

ARNOLD VEEMAN Verliefd op zijn gitaar

 

Chansonier Arnold Veeman geeft op 20 september tijdens het Rondje Cultuur in Eelde een bijzonder concert op uitnodiging van de Culturele Raad Eelde. Omdat Lemferdinge dit jaar wegens een bruidsfair niet beschikbaar is, maakt de CRE gebruik van de gastvrijheid van Museum De Buitenplaats, die dit jaar zelf niet in de gelegenheid is om mee te doen met het Rondje Cultuur. Arnold Veeman begeleid zichzelf op zijn gitaar. Dat verhoogt de intimiteit van zijn optreden. Sinds zijn deelname aan de Grote Prijs van Nederland (hij behaalde hierin als out-sider, de halve finales) is hij weer zo verliefd geworden op zijn gitaar, dat hij die mee het podium opneemt. Arnold Veeman is ook componist en houdt van rijk georkestreerde muziek. Een symfonie orkest klinkt altijd in zijn hoofd. Hierin herinneren de strijkers hem aan zijn prilste jeugd bij zijn pleegouders op het Groninger boerenplatteland. Arnold begint zijn liedjes echter altijd met het spelen op zijn gitaar. Vanuit de akkoorden schema's kleurt hij het lied zorgvuldig in met de verschillende klanken van de instrumenten.
Op zijn 8ste leerde hij zichzelf gitaar spelen op de gitaar van zijn moeder. Hier liggen zijn roots van het zelf muziek spelen. Het fluiten, dat hij al van kinds af aan veelvuldig doet is zijn handels merk geworden. Arnold bezit de gave om het fluiten als een volwaardig instrument te gebruiken binnen de arrangementen van zijn liedjes. Dit alles, evenals een mini voorproef voor zijn nieuwste Theatertour "Klaai" kunt u beleven tijdens zijn deelname aan het Rondje Cultuur op 20 september om 16.30 in Museum De Buitenplaats.

 
       
   

 

 

 

Locatie:
Ons Dorpshuis,
Bähler Boermalaan 4, 9765 AP Paterswolde

 

Entree: € 3,00 incl. iets lekkers.

 

Voorverkoop:
'TIP' in boetiek Micadeau, Hoofdweg 179,
9765 CC Paterswolde
tel. 050 3094640

 
       

Woensdag 21 oktober 2015 om 14.00 en 16.00 uur

 

KINDERTHEATER en WORKSHOP 'BOER ZOEKT ZEE' door KATKIDS

 

In opdracht van het Groninger Forum heeft theatergroep KATkids de voorstelling 'Boer Zoekt Zee' ontwikkeld. De voorstelling is gebaseerd op het prentenboek van het jaar 2015: 'Boer Boris gaat naar zee' geschreven door Ted van Lieshout en geïllustreerd door Philip Hopman. Boer Boris is moe van het harde werken op de boerderij en wil wel eens op vakantie. Wat moet hij dan allemaal meenemen? En wie zorgt er voor de dieren? Na afloop van de voorstelling kunnen kinderen deelnemen aan een theaterworkshop.

 
       
   

 

Jeugdvoorstelling voor kinderen vanaf 10 jaar en volwassenen.

 

Locatie:
Theater De Kimme in Zuidlaren

Entree: € 3,50 incl. consumptie en garderobe

 

Voorverkoop:
'TIP' in boetiek Micadeau, Hoofdweg 179, 9761 EK Paterswolde. Bruna, Stationsweg 15, Zuidlaren Drogisterij Dekker, Raadhuisplein 5, Vries

 
       

Zaterdag 31 oktober 2015 om 15.00 uur

 

Frank Groothof: "VINCENT VAN GOGH, een leven in Schilderijen"

 

Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh stierf, maar zijn leven en zijn schilderijen spreken nog steeds tot de verbeelding. Acteur Frank Groothof, vooral bekend van zijn prachtige op kinderen gerichte muziektheater – voorstellingen, brengt in een boeiende combinatie van kunst en muziek Vincent van Gogh weer tot leven. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en volwassenen. Hij duurt ongeveer een uur en is georganiseerd in samenwerking met de Culturele Vereniging Zuidlaren en Kerkconcerten Vries en mogelijk gemaakt door Pr. Bernard Cultuurfonds, Rabofonds en gemeente Tynaarlo.

 
       
   

 

 

 

Locatie:
De Melkfabriek,
Peizerweg 2
9496 PC Bunne

 

Entree: € 15,-

 

Voorverkoop:
via de website Vrienden van de Melkfabriek

Deze voorstelling is
UITVERKOCHT!

 
       

Zaterdag 31 oktober 2015 om 20.00 uur

 

THEATERGROEP WAARK met "IK GOA NOAR TAHITI"

 

Een Groningstalige voorstelling over de dramatische laatste dagen van de Groningse kunstenaar, drukker en dichter Hendrik Nicolaas Werkman, die 70 jaar geleden, drie dagen voor de bevrijding van Groningen, door de Duitsers werd gefusilleerd. Het stuk is een toneelbewerking van het script dat Ger Beukenkamp in 1992 schreef voor de gelijknamige film.

Deze voorstelling wordt georganiseerd i.s.m. Vrienden van de Melkfabriek.

www.vriendenmelkfabriekbunne.nl

 
       
   

 

Locatie:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde

 

Entree:
€ 5,00 incl. koffie/thee

 

Voorverkoop:
TIP in boetiek Micadeau
Hoofdweg 179
9765 CC Paterswolde
tel. 050 309 46 40

 
       

Donderdag 19 november 2015 om 20.00 uur

 

LEZING door PETER A.M. SUIDMAN: G.NIJHUIS, ARCHITECT

 
Wie kent niet het prachtige pand aan het Zuiderdiep, waarin vroeger het Nieuwsblad van het Noorden was gevestigd. Dat is een pand ontworpen door de Groningse architect Gerrit Nijhuis, die leefde van 1860 tot 1940. Ook in Eelde heeft Nijhuis zijn sporen achter gelaten. Hij is bijvoorbeeld onder meer de bouwer van de villa's Weltevreden (Friescheveen) en Java, waar Peter Suidman nader op zal inzoomen. Over leven en werken van Gerrit Nijhuis, zijn opvolger Reker en over hun bewaard gebleven nalatenschap is in 2014 een biografie en totaal oeuvre overzicht verschenen, met als titel G. Nijhuis, architect. Deze biografie is geschreven door Peter Suidman. In zijn lezing gaat de heer Suidman nader in op leven en werk, maar met name op de beelden van de vele werken uit Nijhuis' oeuvre (383 in Stad en provincie) . Deze lezing wordt georganiseerd i.s.m. Ol Eel.  
 

 
 

 

 

 

 

Locatie:
Café Boelens
Hoofdweg 83
9761 EC Eelde

Entree: gratis

 
   

Zondag 13 december 2015 om 16.00 uur

 

VERHALEN IN CAFÉ BOELENS

 
Het is al bijna 3 jaar geleden dat het project 'Dorp vol Verhalen' z'n laatste activiteit had. Maar hoewel het project toen officieel was afgelopen, heeft het blijvende sporen nagelaten in het dorp Eelde/Paterswolde. Zo kunnen we nog altijd genieten van de verhalen van de historische route, hebben enkele kunstwerken een blijvende plaats gekregen in het dorp, is het Koepeltjesfestival een jaarlijkse traditie geworden en komt het vertelgenootschap Dorp vol Verhalen maandelijks bijeen om zich te bekwamen in het vertellen van verhalen.
Deze vertellers willen nu het resultaat van hun oefenen en hun plezier in het vertellen met anderen delen en nodigen u uit voor een vertelbijeenkomst bij café Boelens op zondag 13 december om 16.00 uur.
De entree is gratis en u bent met het hele gezin welkom. Uiteraard zullen er Kerstverhalen verteld worden, maar dat is niet het enige genre dat op het programma staat. Kom dus naar café Boelens en laat u verrassen!
 
       
   

 

 

 

 

Locatie:
Dorpskerk
Hoofdweg 74
9761 EK Eelde

Entree: gratis

 

 

 
       

Donderdag 24 december 2015 om 23.20 uur

 

KERSTZANG

 
In samenwerking met de harmonie ‘Nieuw Leven’ wordt ook dit jaar weer de traditionele Kerstsamenzang georganiseerd. Deze zal beginnen na afloop van de Kerstnachtdienst in de Dorpskerk. De tekstboekjes met kerstliederen worden gesponsord door de stichting ‘Vrienden Dorpskerk Eelde’. En er wordt warme drank geschonken.  
       
   

 

 

 

 

Locatie:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde

 

Entree:
€ 5,00 incl. koffie/thee

 

Voorverkoop:
TIP in boetiek Micadeau
Hoofdweg 179
9765 CC Paterswolde
tel. 050 309 46 40

 
       

Donderdag 14 januari 2016 om 20.00 uur

 

ARCHITECTUURLEZING 'EEN UNIEK EXPERIMENT' door MARINKE STEENHUIS

 
Een uniek experiment - twee eeuwen maakbaarheid in het Nederlandse landschap We vergeten het wel eens, maar de opbouw en ontwikkeling van de verzorgingsstaat is een uniek nationaal experiment. Alleen Zweden en Denemarken zijn vergelijkbaar met de inspanningen die de Nederlandse regering in de 20e eeuw deed om de ‘modelmens’ in al zijn behoeften tegemoet te komen. De kiemen van dit streven liggen al veel eerder in de tijd, en hangen samen met de oer-Hollandse traditie van land maken. Dat zorgde voor een mentaliteit van permanente transformatie en verbetering. Telkens gingen ‘social and physical engineering’ hier hand in hand. In een reis langs de Koloniën van Weldadigheid, de tuindorpen, de Deltawerken, en de planning van Houten zoomt Marinke Steenhuis in op dit laboratorium van maakbaarheid. Ook nu nog wordt deze traditie voortgezet - met andere actoren en andere budgetten, zoals te zien in Keizersrande in de uiterwaarden van Deventer. Marinke Steenhuis is cultuurhistoricus en partner van Bureau SteenhuisMeurs.  
       
   

 

 

 

 

Locatie:
Café Boelens
Hoofdweg 83
9761 EC Eelde

 

Entree:
€ 12,50 incl. koffie/thee

 

Voorverkoop:
Café Boelens
tel. 0503091321
info@cafeboelens.nl

 
       

Vrijdag 19 februari 2016 om 20.00 uur

 

CABARETPOEL met AANSTORMEND CABARETTALENT

 
In de Cabaretpoel spelen vier nieuwe aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten en prijswinnaars van diverse cabaretfestivals. De Cabaretpoel is een nieuw initiatief voor cabarettalent om zich aan het publiek te presenteren. Het is een soort reizend cabaretfestival, maar dan zonder competitie element. Het is een zeer afwisselende avond met vier uiteenlopende cabaretgenres. Wie er spelen blijft meestal tot de avond zelf een verrassing. Dus laat uzelf verrassen door het talent van de toekomst.  
       
   

 

 

 

 

Locatie:
Museum Vosbergen
Vosbergerlaan 35
9761 TJ Eelde

 

Entree:
€ 8,00 incl. consumptie

 

Voorverkoop:
Museum Vosbergen
tel. 050 308 12 91
info@museumvosbergen.nl

 
       

Woensdag 23 maart 2016 om 20.00 uur

 

LEZING MARCEL ZWITSER over HILDEGARD VON BINGEN

 

Samenklank tussen hemel en aarde

 

Op woensdag 23 maart houdt Dr. Marcel S. Zwitser een muzieklezing over Hildegard von Bingen in Museum Vosbergen. In 1979 was er nauwelijks aandacht voor de gelegenheden die er waren georganiseerd bij de herdenking van de 900e sterfdag van Hildegard von Bingen. Dat kunnen we ons tegenwoordig bijna niet meer voorstellen, want deze rijk begaafde vrouw uit de Middeleeuwen is sindsdien uitgegroeid tot een regelrechte cult-figuur – niet in de laatste plaats omdat tal van belangengroepen graag ‘hun eigen Hildegard’ propageren. Ook voor de muziekgeschiedschrijving is Hildegard von Bingen van belang. Hildegard was muzikaal en er zijn diverse liederen, zg. Symphoniae, van haar bewaard gebleven. Haar grootste muzikale werk is Ordo virtutum, geschreven voor de inauguratie van haar eigen klooster. Ook zijn we geïnformeerd welke waarde Hildegard muziek toedichtte. Alles bij elkaar reden genoeg om ons eens een avond over het thema ‘Hildegard van Bingen en de muziek’ te buigen.

Dr. Marcel S. Zwitser (docent muziek- en cultuurgeschiedenis aan de Schumann Akademie te Zwolle en Lecturer in Religion Studies aan de University College Roosevelt in Middelburg) hoopt ons op 23 maart 2016 in te wijden in de muzikale wereld van een bijzondere middeleeuwse vrouw. Eerder verzorgde hij de lezing ‘Mozart en de piano’ voor de Culturele Raad in Eelde.

 
       
   

 

 

 

Locatie:
Museum De Buitenplaats
Hoofdweg 76
9761 EK Eelde

 

Aanvang: 20.00 uur

Entree: € 15,00

 

Voorverkoop:
Museum De Buitenplaats
tel. 050 309 58 18
info@museumdebuitenplaats.nl

 

 

 

 

 
       

Vrijdag 15 april 2016 om 20.00 uur

 

HANNEKE DE WIT – ZANG en EILDERT BEEFTINK – PIANO

ROMANTISCHE LIEDEREN IN MUSEUM DE BUITENPLAATS

 

Op uitnodiging van de Culturele Raad Eelde treden op vrijdagavond 15 april sopraan Hanneke de Wit en pianist Eildert Beeftink op in Museum De Buitenlaats met een romantisch liederenprogramma.

Hanneke de Wit heeft na haar studie aan het Koninklijk Conservatorium in De Haag en aan de Nieuwe Opera Academie al een indrukwekkende en veelzijdige lijst van optredens op haar naam staan. Naast haar optreden in diverse opera’s maakte zijn in 2007 haar debuut bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest o.l.v. Philippe Herreweghe en zong daarna o.a. met dirigenten als Jan Willem de Vriend, Frans Brüggen en Peter Dijkstra. Ook is zij een veel gevraagde zangeres bij uitvoeringen van de Mattheus Passion.

Hanneke de Wit is hoofdvakdecente aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en werkt geregeld samen met onze vroegere plaatsgenoot Eildert Beeftink. Die is momenteel één van de meest bekroonde hedendaagse pianisten in Nederland, die ook veel internationale prijzen in de wacht gesleept heeft. Hij studeerde aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam en is oprichter en lid van het Amsterdam Ensemble, waarmee hij naast het klassieke en romantische kamermuziek repertoire ook opvallende en vernieuwende projecten doet. Eildert Beeftink is naast pianist ook bewerker van muziek.

In dit concert brengen deze bijzondere musici een programma met liederen van Mendelssohn, R.Straus, H.Duparc en Tsjaikovski. Dat wordt vast genieten!