« terug logogeel


Seizoen 2014-2015

Dit lijstje geeft een overzicht van de activiteiten die de Culturele Raad Eelde heeft georganiseerd of waarbij ze betrokken was. Met een klik op de titel gaat u naar de beschrijving.


Seizoen 2013-2014


Het jaarprogramma 2014-2015 kunt U zien via  Programma seizoen 14-15  en eventueel printen,GIJS WOUTERS, Foto expositie van 29 apr – 20 sept 2015

Verstild realisme

Expositie in Galerie Lemferdinge van 29 april t/m 18 september 2015 te bezichtigen als de galerie vrij toegankelijke is.
Gijs Wouters (1948) heeft fotograferen van jongs af aan meegekregen.
Samen met zijn grootvader kijken en nog eens kijken via het 6x6 zoekscherm van de klassieke Rolleiflex naar objecten in de stad en de haven van Rotterdam. Samen compositie kiezen, kadreren en selecteren: "Als je van een rolletje van 12 negatieven één foto uiteindelijk goedkeurde, had je een goede dag."
Licht en tegenlicht. Zoeken naar de onmetelijke kracht van vergankelijk licht. Het vastleggen van dat licht waar zijn oog op viel. Reflectie en vervorming als resultaat daarvan in beeld gebracht.

Samen met Gabriel Anthonio gaf hij een boek uit: "Stilstaan bij Leiderschap en Invloed over reflective, vervorming en groei", te bestellen via www.jeugdhulpfriesland.nl, € 27,50

Verdere informatie: www.fotowouters.eu


Naar bovenVIERING 70 JAAR BEVRIJDING in de periode van 11 april tot 6 mei 2015

Samen met Ol Eel, het Charmanty-koor, de Vereniging van Volksvermaken en het Herdenkingscommittee neemt de CRE deel aan een activiteiten-programma ter viering van 70 jaar bevrijding.
Naar bovenOVERZICHTSEXPOSITIE

Zondag 24 mei en maandag 25 mei 2015 (Pinksteren): "Kunst(T)huis"

De Kunstroute is een initiatief van de Culturele Raad Eelde en wordt dit jaar voor de 12e keer gehouden onder de titel ‘Kunst(t)huis’. Op 25 mei, tweede Pinksterdag, tonen tussen 11:00 en 17:00 uur 50 kunstenaars, die actief zijn in Eelde, Paterswolde en Bunne, hun werk op ca. 20 locaties. Dat doen ze individueel thuis of in het atelier, of samen met andere kunstenaars op grotere locaties, zoals Lemferdinge, Else van der Laanhuis, Melkfabriek in Bunne en de Atelierwinkel in Eelde-Paterswolde. Als u dit allemaal teveel lijkt om op één dag te bekijken, kunt u alvast op zondag 24 mei een kijkje nemen in Galerie Lemferdinge waar een overzichtsexpositie is, zodat u uw route voor de volgende dag kunt bepalen.

Als u alleen geïnteresseerd bent in adreslijst en plattegrond kunt u direct naar het ophaalgedeelte met de volgende link
De routefolder is ook verkrijgbaar bij TIP-kantoor (Micadeau Mode, Hoofdweg 179, Paterswolde), bij Lemferdinge en bij alle locaties.

Hier kunt u het interview lezen dat Bernard Zwager van de Culturele Raad Eelde had met Rixta Simonides, die voor het eerst meedoet aan de Kunstroute.

Van bezoeker naar deelnemer.
Bevrijdingsdag 5 mei en het is stil op straat. Niet alleen vanwege de festiviteiten, maar ook vanwege het noodweer. Ik parkeer de auto bij de brievenbus van Duinkampen 14 en blijf nog vijf minuten in de auto wachten vanwege een enorme hoosbui. Even later ren ik gewapend met een paraplu het tuinpad op naar de woning van Rixta Simonides.
Rixta woont in de voormalige conciërgewoning van de Bladergroenschool en de grote ramen doen onmiddellijk denken aan een atelier. We hebben afgesproken voor een interview omdat Rixta voor het eerst als exposant meedoet aan de komende Kunstroute Kunst(t)huis.
Rixta is opgeleid aan de Academie Minerva in de vakken tekenen en modeontwerp. Na 18 jaar lesgeven en daarna een loopbaan in het bedrijfsleven, heeft zij in 2004 het schilderen ontdekt. Vreemd genoeg niet uit eigen behoefte, maar omdat ze gevraagd werd om anderen daarin te begeleiden. Rixta is een autodidact als het om het schilderen gaat. Tijdens het interview komen we steeds weer terug op de raakvlakken tussen het schilderen en haar pedagogisch-didactische kwaliteiten.
“Het is voor mij begonnen met een schildervakantie in Portugal. In een vertrouwde en veilige omgeving heb ik geleerd dicht bij mezelf te blijven en ik heb daar de eerste technieken onder de knie gekregen. Soms verlang ik nog terug naar die tijd, toen je nog onbevangen kon schilderen. Landschappen met dieptewerking zijn mijn thema en ik schilder veel 'en plein air'. Om mijzelf verder te ontwikkelen heb ik diverse workshops gevolgd en eens per twee jaar probeer ik een buitenlandse cursus te volgen. Het kleurenpalet in het buitenland is vaak zo totaal anders dan in Nederland en daarin zit voor mij een extra dimensie. En als extra bonus: die heerlijke warmte.”
Rixta geeft zelf ook workshops, werkt met acryl en materie en maakt zo nu en dan ook abstract werk. Het abstracte is ontstaan vanuit de behoefte van de cursisten. Spelenderwijs laat Rixta de cursisten het belang van verhoudingen, kleur en contrast ontdekken.
“Ik kijk altijd wat past bij de persoonlijke ontwikkeling van iemand. Ik daag mensen op een positieve manier uit om te groeien. Zelf ben ik nu zover dat ik met mijn werk naar buiten durf te treden. Ik denk dat ik nu voldoende sterk ben om ook met kritiek om te gaan. Dat wil niet zeggen dat ik tot nu toe niet heb geëxposeerd. Mijn werk heeft gehangen in de Bibliotheek Eelde, bij de huisarts, Villa Kakelbont, Micadeau en Natuurvriendenhuis De Hondsrug in Noordlaren.
Ik kijk erg uit naar de Kunstroute en ben erg benieuwd welke mensen ik allemaal ga ontmoeten en welke gesprekken ik ga voeren. Ik ben erg geïnteresseerd in de achtergrond en drijfveren van mensen. Ik hoop op mooi weer en zie de mensen dan het paadje opkomen. Vervolgens stapt men door de tuindeuren naar binnen en kan men mijn werk zien in salon, keuken en gang. Misschien doe ik ook nog wel wat in de tuin. Laat de mensen maar komen.”

                    Hieronder worden werken vertoond van enige kunstenaars in Eelde-Paterswolde


Anna van Voorn                                                                                     Anette Ebert                Desain                                                                                     Froukje Tolsma


Ginie Arends                                                                                     Henk DallengaHilde Barendse                                                                                     In Vuur en Vlam


Janneke G. Hartsuiker                                                                                  Margriet Meijer


Marijke Tjepkema                                                                           Martin van Kampen
Mies Boerema                                                                                        Rixta Simonides

                Wilma Wassing   sculpturen

In de Melkfabriek in Bunne is een grote expositie van 18 kunstenaars:


Dorien van den Biggelaar

Ivan Slezak

Annemarie Machielsen

Ingrid Jungcurt

Bart Johannes

Arend Kok

Tineke van Cranenburg

Mieke Hooyman

Sieuwke Ronner

Renske Boelkens

Emilie Raue

Mieke Heitling

Marja de Bruijne

Hilde Barendse

Nel de Groot

Geert Koerts


Routefolders zijn op alle locaties verkrijgbaar en van te voren bij het Toeristisch Informatie Punt, Hoofdweg 179.
De lijst met deelnemende kunstenaars kunt U zien m.b.v. Office2000 of later via de link   deelnemerlijst   en desgewenst printen.
Om de plattegrond van Eelde-Paterswolde met lokatienummers te downloaden gebruikt u onderstaande link en kies in uw browserprogramma "afdrukken".
Deze plattegrond ziet u met de link  plattegrond. (Een scherp beeld verkrijgt men bij een beeldschermresolutie van ca. 100 pixels per inch of meer)

Naar boven


Het jaarprogramma 2014-2015 kunt U zien via  Programma seizoen 14-15  en eventueel printen,--> GIJS WOUTERS, Foto expositie van 29 apr – 20 sept 2015

Verstild realisme

Expositie in Galerie Lemferdinge van 29 april t/m 18 september 2015 te bezichtigen als de galerie vrij toegankelijke is.
Gijs Wouters (1948) heeft fotograferen van jongs af aan meegekregen.
Samen met zijn grootvader kijken en nog eens kijken via het 6x6 zoekscherm van de klassieke Rolleiflex naar objecten in de stad en de haven van Rotterdam. Samen compositie kiezen, kadreren en selecteren: "Als je van een rolletje van 12 negatieven één foto uiteindelijk goedkeurde, had je een goede dag."
Licht en tegenlicht. Zoeken naar de onmetelijke kracht van vergankelijk licht. Het vastleggen van dat licht waar zijn oog op viel. Reflectie en vervorming als resultaat daarvan in beeld gebracht.

Samen met Gabriel Anthonio gaf hij een boek uit: "Stilstaan bij Leiderschap en Invloed over reflective, vervorming en groei", te bestellen via www.jeugdhulpfriesland.nl, € 27,50

Verdere informatie: www.fotowouters.eu


Naar bovenBRIEVEN AAN MILENA door ENSEMBLE MONTAGE

Vrijdag 20 maart 2015 om 20.15 uur, locatie: De Melkfabriek, Peizerweg 2, 9496 PC Bunne
Entree: bij reservering tot uiterlijk10 maart € 15,00 / aan de zaal € 17,50
Voorverkoop: www.vriendenmelkfabriekbunne.nl
Geraakt en geïnspireerd door de schoonheid van de brieven van de schrijver Franz Kafka aan vertaalster/journaliste Milena Jesenska en geïntrigeerd door het verloop van hun beider levens, besloot het ‘Ensemble Montage’, hun volgende project hieraan te wijden. In het programma ‘Brieven aan Milena’ combineren de jonge musici hun liefde voor Tsjechische componisten zoals Dvorák, JanáCek en Kaderábek met de bijzondere levensverhalen van Kafka en Milena.

Naar boven

Het jaarprogramma 2014-2015 kunt U zien via  Programma seizoen 14-15  en eventueel printen,JAN BROKKEN spreekt over "Mijn kleine waanzin"

Woensdag 11 maart 2015 om 20.00 uur
Entree Û 10,- (voor leden bibliotheken Tynaarlo en vrienden van Museum de Buitenplaats: Û 7,50).
Locatie: Bibliotheek, Wolfhorn 1, 9761 BR Eelde
Voorverkoop: via mail: info@bibliotheekeelde, bibliotheek Eelde tel. 050 3093353, Zuidlaren en Vries en bij Boekhandel Bruna in Eelde.
Op uitnodiging van de Bibliotheek en de Culturele Raad Eelde gaat Jan Brokken vertellen over zijn boek "De kleine waanzin". Hij beschrijft hierin op een prachtige en vaak ook geestige manier zijn jongensjaren als domineeskind in het Zuid-Hollandse dorp Rhoon. De titel verwijst naar de grote waanzin van oorlog en godsdienstfanatisme, die Brokken zijn kleine waanzin bezorgde.
Jan Brokken (1949) studeerde politieke wetenschappen in Bordeaux, werkte voor het dagblad Trouw en weekblad Haagse Post en behoorde tot de spraakmakende journalisten van zijn generatie. Sinds 1986 schrijft hij alleen nog boeken. De vijfentwintig titels die hij inmiddels op zijn naam heeft staan hebben nog niets aan kracht en zeggenschap ingeboet. Ook internationaal verwierf Jan Brokken faam met zijn reisverhalen ÔDe RegenvogelÕ, ÔJungle RudyÕ en ÔBaltische ZielenÕ en met zijn romans ÔDe blinde PassagiersÕ, ÔDe droevige KampioenÕ en ÔIn het Huis van de DichterÕ. Zijn werk is in elf talen vertaald.Naar bovenUITNODIGING
Mede namens de Stichting Het Drentse Landschap nodigt de Culturele Raad Eelde u uit voor de opening van de expositie "WIT EN É"  op zondag 8 maart 2015 om 16.00 uur in Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2, 9765 AR Paterswolde.
Wij stellen uw aanwezigheid hierbij zeer op prijs.
De deelnemers zijn Sonja Andela, Suzan Bosch, Cis Koetse, Mirjam Kerstholt en Annet Vroom en de expositie loopt van 7 mrt Ð 26 apr 2015

HET IS WIT IN GALERIE LEMFERDINGE
Dit voorjaar is het wit in Galerie Lemferdinge met de expositie ÒWit en É.Ó. Wie de vorige, tamelijk kleurige, expositie ÒIn de StadÓ heeft gezien, zal verbaasd staan boven in de galerie zoÕn totaal andere sfeer aan te treffen; het oogt veel lichter en ruimer dan anders. Maar ook deze keer is de kwaliteit van de getoonde kunstwerken van hoge kwaliteit.
Om de beginnen de prachtig porseleinen beelden van Mirjam Kerstholt, die haar inspiratie uit China haalde, waar ze in 2013 en 2014 werkte in de porselein-ÔhoofdstadÕ Jingdezhen. Wie goed naar de Chinese figuurtjes van oogverblindend wit porselein kijkt, realiseert zich dat Mirjam zich vooral door de gewone mensen daar op straat heeft laten inspireren, die nog volop aan hun tradities vasthouden, maar ook niet vies zijn van een spelletje kaarten en opsmuk. Opvallend is dat alle figuren voorzien zijn van monddoekjes; luchtvervuiling of toch ook nog steeds monddood?
Ook het werk van Annet Vroom is wit, maar aangezien het reli‘fs zijn, zie je ook zwarte schaduwen. Haar ballet-achtergrond verklaart haar voorliefde voor ritme, ruimte en herhalingen van vormen, die met uiterste precisie in papier uitgesneden zijn en als een soort verticale architectonische maquette samengevoegd. Het is ook boeiend om uit te proberen hoe de schaduwwerking verschilt als je een stapje naar links of naar rechts doet bij het bekijken van een reli‘f.
De tekeningen van Cis Koetse getuigen van een groot vakmanschap. De lijnen zijn aan de ene kant trefzeker, maar vaak door een zekere vervaging aan de andere kant suggestief. De onderwerpen zijn altijd herkenbaar en tonen vaak een link met het verleden, maar laten daarbij veel ruimte over voor de verbeelding van de toeschouwer. Natuurlijk kun je volstaan met ŽŽn blik op een tekening en dan vaststellen wat het is, maar dan ontzeg je je als toeschouwer wel de onderlaag die het werk zo boeiend maakt.
Ook Sonja Andela tekent, maar wel op een heel andere manier. In tegenstelling tot Cis Koetse laat zij zich vooral inspireren door de natuur. In haar ontwerpen zie je abstracte bloemvormen, vissen, silhouetten van bomen en wortels terugkeren. Een paar van de tentoongestelde werken laten nog zien hoe ze dat in textiel uitwerkt. Maar de nieuwe richting die ze is ingeslagen, is het ontwerpen van patronen voor prachtige sjaals en omslagdoeken van crpe de Chine. Die zijn in deze expositie helaas alleen op foto te bewonderen, maar ze kunnen wel besteld worden.
Tenslotte is er het werk van Suzan Bosch, dat niet onder ŽŽn noemer te vangen is. Ze schept zelf papier en verwerkt dat op verschillende manieren: soms combineert ze het met po‘zie van eigen hand, soms met andere vezels. Voor deze expositie heeft ze ook speciaal werk gemaakt met allerlei andere materialen zonder gebruik te maken van andere kleuren dan wit en heeft zich daarbij geconcentreerd op de structuur van de verschillende materialen. Dat levert hele verrassende werken op, die door schaduwwerking en lichtval een extra dimensie krijgen. Deze bijzondere expositie is te zien op zaterdag en zondag van 12.00 Ð 17.00 uur tot en met 26 april in Galerie Lemferdinge.
Uitleg tijdens de opening van de expositieSonja Andela Terugkerende botanische elementen, abstracte bloemvormen, vissen, silhouetten van bomen en wortels bevolken de figuratieve pentekenkunst van Sonja Andela. Zij tekent met kroonpen en inkt fraaie patronen en karakters. Deze toegepaste kunst wordt in Nederland uitgewerkt tot grote sjaals en omslagdoeken. Oog voor detail en handwerk zijn wezenlijke aspecten voor het werk van Andela.
www.andela-art.nl en www.sonja-andela.nlSuzan Bosch Voor mijn beeldend werk gebruik ik verschillende soorten vezels en po‘zie als grondstoffen. Met gemengde technieken en verschillende materialen maak ik er po‘zie-unica, collages, objecten en sieraden van. Ik werk graag met gebruikte en natuurlijke materialen. Bij het scheppen van mijn papier laat ik me graag verrassen door met steeds andere grondstoffen te werken, het proces van water en vezels laat zich maar beperkt sturen en dat boeit me. De zoektocht van het experiment is voor mij belangrijk, omdat de omwegen en 'mislukkingen' in eerste instantie verwarren, maar steeds weer uitkomen bij de essentie van waar het me allemaal om begonnen is: geraakt worden door onverwachte schoonheid. Ik hoor vaak dat mijn werk verstillend werkt en oproept tot opmerkzaamheid, ik hou dan ook erg van het kleine gebaar en de nuance.
www.suzanbosch.com en www.suzanbosch.nlMirjam Kerstholt Zij exposeert het werk wat ze in het voorjaar van 2013 en 2014 in China maakte. Ze toont haar engament met het Chinese volk. Grootste inspiratiebron voor haar lag op straat. Mensen, werkplekken, eten, geuren maar ook afval en vervuilde lucht kwamen bij haar heel intens binnen. Dit is wat ze in haar beelden wil weergeven. Het materiaal dat ze gebruikt is mede bepalend voor het karakter en de uitstraling van haar werk. De figuren, die ze maakte in Jingdezhen (China), zijn ontstaan uit een gelaagdheid van waarnemingen.
www.mirjamkerstholt.nlCis Koetse In het werk van Cis Koetse speelt het verleden een voorname rol. Haar familiegeschiedenis en haar persoonlijke herinneringen zijn daarin dikwijls het uitgangspunt. Door het samenvoegen van personen uit verschillende eeuwen treedt er in haar werk vaak een zeker vervreemding op, die de beschouwer dwingt tot nadenken. Zij is een tekenaar pur sang, die met het potlood het maximale van haar kunnen weet te bewerkstelligen.
www.ciskoetse.nlAnnet Vroom Na een dansopleiding aan de Theaterschool Amsterdam en een danscarrire in Frankrijk, Parijs, terugkomen naar Nederland en is haar danskunst, beeldende kunst geworden: papieren reli‘fs. Beeldelementen die terugkeren in haar reli‘fs van papier zijn: herhaling, ritme, ruimte, stapeling van geometrische vormen. Door knippen, snijden en plakken worden de blokjes gerangschikt, naast elkaar en over elkaar heen totdat er een spel van licht en schaduw ontstaat. Het ruimtelijke aspect krijgt daarbij bijna architectonische dimensies, waarin ze blijft streven naar eenvoud en zuiverheid. Een ruimte van licht en lucht. Deze reli‘fs zijn haar Ôteken van levenÕ. www.bzkzwolle.nl/index.php/component/phocagallery/category/50-annet-vroom

Naar boven"IN DE STAD" - Expositie van stadsgezichten

3 januari tot 1 maart 2015 van Ger Eikendal, Jan Ernst Douma, Greet Dijkstra, Annemiek Vos en Sophia de Vries.


Dorien van den Biggelaar    schilderijen, olieverf
Ivan Slezak    fotografie
Annemarie Machielsen    keramiek
Ingrid Jungcurt    beelden, hardsteen, brons, etc.
Bart Johannes    schilderijen, olieverf
Arend Kok    houtbewerking
Tineke van Cranenburg    schilderijen, acryl en natuurlijk materiaal
Mieke Hooyman    wol-vilten
Sieuwke Ronner    schilderen op ijzer, keramiek
Renske Boelkens    keramiek
Emilie Raue    schilderijen, gemengde technieken
Mieke Heitling    beelden, brons, steen, klei, hout, was
Marja de Bruijne    schilderijen
Hilde Barendse    schilderijen, gemengde technieken
Nel de Groot    schilderijen
Geert Koerts    tekeningen, portretten
Annie Kok    keramiek
Tineke Koning    vilten objecten
Marieke Voormolen opent de expositie en overhandigt een cadeautje aan een deelnemende kunstenaar.Jan Ernst Douma Ð aquarel, aquarel/grafiet, hoogdruk,kleurpotlood. Inspiratiebron van Jan Ernst Douma is in de eerste plaats het landschap, dat in al zijn vormen onderwerp kan zijn van realistische/impressionistische tekeningen en schilderijen. Maar ook steden in binnen-en buitenland kunnen inspireren. In deze epositie zijn dat Delft en Groningen. Altijd zijn er sporen aanwezig van de mens: een kerk, een hekje, een geparkeerde fiets. Maar de mens zelf blijft afwezig. www.janernstdouma.nl


Greet Dijkstra - schilderijen. Ondanks het soms bewust weglaten van het gebruikelijke perspectief, weet Greet Dijkstra door haar opmerkelijk kleurgebruik en compositie, een andere dieptevorm in haar werk te brengen. Het is juist deze zelf ontwikkelde en opmerkelijke techniek, die velen in haar schilderijen waarderen. Zij woont en werkt in Appingedam, bekend van de hangende keukens boven het Damsterdiep Haar affiniteit met haar woonplaats komt het beste tot uitdrukking in veel van haar schilderijen, waarvoor ze graag stedelijke themaÕs gebruikt. www.greetdijkstra.nl


Ger Eikendal - schilderijen. HetÊwerk van kunstschilder Ger Eikendal gaat over thema's met een maatschappelijk relevante inhoud. Dat kunnen complexe politieke theorie‘n zijn of algemene, alledaagse gebeurtenissen. Daarmee wil hij mensen wakker schudden en meer bewust maken van hun omgeving. De titel vormt darbij een belangrijk onderdeel van het schilderij, maar laat voor de kijker voldoende ruimte over voor een eigen intrpretatie. Ook wil hij met zijn schilderijen de kloof tussen maatschappij en kunst verkleinen. Ger Eikendal wordt gerekend tot de Noordelijke realisten. www.gereikendal.nl


Annemiek Vos Na haar afstuderen aan academie Minerva ontwikkelde Annemiek Vos een eigen beeldtaal, die uitgaat van de werkelijkheid maar met sterk vereenvoudigde beelden. Tijdens de bootreis over de Oostzee ging ze na jaren weer naar directe waarneming werken en dit gaf haar inspiratie voor een grote serie olieverf schilderijen. Haar manier van werken is impressionistisch, maar de beelden zijn eigentijds. Zij schildert hoofdzakelijk stadsgezichten, landschappen en dieren. www.annemiekvos.nl


Sophia de Vries Sophia de Vries maakt objecten van metaal. Zij studeert aan de Christelijke Hogeschool van de Kunsten in Zwolle met als afstudeerrichting monumentale vormgeving. Met haar beelden probeert zij een monumentale ervaring met een knipoog over te brengen. De beelden worden gemaakt van metal met koperslag en kunnen zowel figuratief als abstract zijn. Haar grootste inspiratiebron is het landschap. Sophia werkt ook in opdracht. ww.sophiadevries.nl


Naar bovenWINTERREISE F. SCHUBERT - André Cats, zang en Erik Kamminga, vleugel

Zaterdag 14 februari 2015 om 20.00 uur
Entree: Û 15,00 incl. consumptie
Locatie: Museum Vosbergen, Vosbergerlaan 35, 9761 TJ Eelde
Voorverkoop: Museum Vosbergen, tel. 050 Ð 3081291 of info@museumvosbergen.nl
Tenor AndrŽ Cats brengt de complete cyclus van 24 liederen, alleen, zonder bladmuziek, met de vleugel als steun in de rug. Zijn streven is: Òmuziek en po‘zie ervaren, doen ervaren, doen voelen.Ó Met een paar simpele attributen wordt de zeggingskracht van het verhaal versterkt en door zijn persoonlijke vertolking kan het publiek de reis van de ÔWandererÕ als het ware meebeleven.Naar bovenDE KRACHT VAN DE PLEK – Architectuur lezing door Alex Jager

Donderdag 15 januari 2015 om 20.00 uur
Entree: € 5,00 incl. koffie/thee
Locatie: Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2, 9765 AR Paterswolde.  De Culturele Raad Eelde probeert voor haar jaarlijkse architectuurlezing altijd iemand aan te trekken die iets met Eelde/Paterswolde heeft. De afgelopen jaren zijn dat architecten geweest die of in Eelde/Paterswolde wonen of werken of er geboren zijn (Cor Kalfsbeek, Haiko Meier, Aat Vos, Rob Schreibers, Mark Niewenhuis) . De architect die dit jaar de lezing zal verzorgen is Alex Jager (Groningen, 1976) die jarenlang met zijn ouders in Eelde heeft gewoond. Na zijn studie aan de TU Delft richtte hij met Rogier Janssen het Architectenburau JagerJanssen op, vanaf 2003 gevestigd in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam.
JagerJanssen vindt dat de locatie (plek) het meest bepalend is voor elk ontwerp. Een locatie ontleent zijn identiteit aan allerlei kenmerken, zoals ligging, uitzicht, geschiedenis, buren enz., enz. Deze kenmerken bepalen “De Kracht Van De Plek” waarop zij met hun ontwerpen kunnen inspelen.
De CRE is erg blij dat Alex Jager bereid is om dit jaar de architectuurlezing met als titel “De Kracht Van De Plek” te verzorgen. Wanneer u van plan bent de lezing bij te wonen, is het raadzaam om vroegtijdig uw kaartje te reserveren, daar de belangstelling altijd zeer groot is.
Kaarten kunnen met email gereserveerd worden via wk.maassen@hccnet.nl of miv@dds.nlNaar bovenKUNST KADO 2014 - 29 NOVEMBER T/M 21 DECEMBER

Verkoopexpositie van beeldende en toegepaste kunst met lage prijzen!
Openingstijden op zaterdag en zondag van 12 – 17 uur, locatie: Lemferdinge
Het wordt alweer voor de vijfde keer dat de Culturele Raad Eelde de verkoopexpositie Kunst Kado in Galerie Lemferdinge organiseert. Als je een bijzonder cadeau(tje) zoekt voor Sinterklaas of Kerst, is dit de gelegenheid om dat te vinden, want er is beeldende en toegepaste kuns

Hieronder vogt een lijst van deelnemende kunstenaars:


1. ALBERT JAN ROUWKEMA - HOUTWERK
2. MARJAN VAN SCHAIK - GLAZEN SIERADEN EN KLEURRIJK GLAS
3. TREES STEGEMAN - KERAMIEK EN KETTINGEN
4. RIETJE RUSTEMA - BEELDEN
5. MARIEKE VOORMOLEN - KLEURIGE KETTINGEN
6. MARJAN VAN RIJN - TASSEN, LAMPEN ETC. VAN ZEILDOEK
7. ANNEKE JONGSMA - SCHILDERIJEN
8. MAR VEDDER - ZEEFDRUK
9. TINEKE DE VRIES - SCHILDERIJEN
10. ELJEN OSSE - VILTEN JASJES E.D. (geen foto)
11. JELTJE VAN DER BURGH - KERAMIEK, FOTOKAARTEN EN GEBREIDE HANDSCHOENEN
12. YVONNE JANSEN - TEKENINGEN E.A.
13. PITA VOS - SCHILDERIJEN


Attentie: Op zondag 14 december is er meer te doen op Lemferdinge. Dan start om 11 uur buiten en beneden binnen een Winterfair met allerlei kerstspulletjes en natuurlijk kunt u ook dan voor meer exclusieve zaken in de galerie boven terecht.
Albert Jan Roukema; houtwerk - http://www.houtstylist.nl


Marjan van Schaik; sierraden en glas - http://www.glasatelierbreekbaar.nl


Trees Stegeman; keramiek en kettingen


Rietje Rustema; beelden


Marieke Voormolen, kettingen


Marjan van Rijn; tassen, lampen etc.


Anneke Jongsma, schilderijenMar Vedder; zeefdruk - http://www.pronkkoamer.nl


Tineke de Vries; schilderijen


Ellen Osse; vilten jasjes e.d. - http://www.atelierbroos.nl


Jeltje van der Burgh; keramiek, fotokaarten en gebreide handschoenen- http://www.coehoorn-keramiek.nl


Yvonne Jansen; tekeningen e.a. - http://www.yjpgroningen.nl


Pita Vos; schilderijen


Naar bovenKERSTZANG

Woensdag 24 december 2014
Entree: gratis
Locatie: bij de Dorpskerk
In samenwerking met de harmonie “Nieuw Leven” wordt ook dit jaar de traditionele Kerstsamenzang georganiseerd. Deze zal beginnen na afloop van de Kerstnachtdienst in de Dorpskerk (ca. 23.25). Vanaf 23.20 verzamelen, de tekstboekjes zijn dan verkrijgbaar en er wordt warme drank geschonken. Zodra de kerk uitgaat wordt er begonnen met de Kerstzang.
Deze bijeenkomst wordt gesponsord door de stichting “Vrienden van de Dorpskerk Eelde”.
Naar boven
“HUMOR IN DE KUNST” met werk van Redmer Hoekstra, Janneke Hogerheijde, Jasper Oostland, Ria Penthum en Trees Stegeman op zondag 28 september 2014 om 16.00 uur in Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2, 9765 AR Paterswolde.

HUMOR IN DE KUNST
De nieuwe expositie in Galerie Lemferdinge die zondag geopend werd, heeft als titel “Humor in de Kunst”. Je denkt dan al gauw aan cartoons of strips, maar het kan ook anders. Vijf kunstenaars laten zien op wat voor manier. Alle vijf ontlokken ze een glimlach of soms een grimlach, maar geen van allen werken ze echt op de schaterlach. Daarvoor is het werk te subtiel; soms moet je zelfs de titel erbij zien om de grap te herkennen. Het kleurige werk van Jasper Oostland springt direct als je de trap op komt in het oog. In heldere kleuren plaatst hij meestal dieren in een menselijke context, waarbij hij het aan de kijker overlaat om daar allemaal verhaaltjes bij te verzinnen. De beelden van keramiste Trees Stegeman zijn heel toegankelijk; eenduidige vormen in veelal zwart/wit waarvan de grap direct duidelijk is, maar de titel moet je moet je wel eens helpen om een extra dimensie te vinden. Datzelfde geldt voor de verfijnde zwart/wit tekeningen van Redmer Hoekstra. Daar blijf je kijken, om steeds weer nieuwe details te ontdekken. Met ongelofelijke precisie werkt hij zijn ideeën uit en je kunt je voorstellen dat het drie tot vier dagen duurt voor zo’n werk af is. Nog iemand die heel verfijnd werkt is Janneke Hogerheijde. Zij werkt met textiel en vertelt in abstract ogende beelden een verhaal, waarin, bij goed kijken, allerlei grappige figuurtjes te vinden zijn. De grimlachjes zullen vooral voorkomen bij het werk van Ria Penthum, dat niet in een bepaald hokje te stoppen is. Zij wordt gegrepen door een beeld of een idee en werkt dat dan uit. Haar werk gaat over onvolmaaktheid, schoonheid, verval en imperfectie van mens en natuur. Kortom, dit is een expositie die het waard is om zelf te bezoeken en een eigen mening over te vormen. Dat kan op zaterdag en zondag van 12 – 17 uur t/m zondag 23 november.

De kunstenaars ontvangen uit handen van Marijke Voormolen een attentie


Redmer Hoekstra
Redmer heeft altijd van vervreemding en fantaseren gehouden. De werking van dingen is een fascinatie van hem en in veel tekeningen vind je dit terug. Doordat hij bijvoorbeeld apparaten en voorwerpen openwerkt en dan vrijelijk invult wat er zich binnenin bevindt. Hierdoor krijgt een onderwerp vaak een volledig ander gevoel. Hij associeert op vorm, betekenis en werking en daarbij ontstaan nieuwe combinaties.
Vaak verrassend, vreemd en grappig maar ook met een vreemd soort logica, in een fantastische en surreële wereld. Hij maakt met fineliners tekeningen op papier, waarbij het belangrijk is om de tekeningen zo realistisch mogelijk te maken zodat de vervreemding des te sterker overkomt.
www.redmerhoekstra.nl


Janneke Hogerheijde
Janneke is bijna 10 jaar actief bezig met textielkunst. Haar werk ontstaat op de naaimachine. Het vertelt het verhaal van dat moment in imperfecte lijnen. Zowel abstract als figuratief. Haar werk gaat over ruimte, kleur en verbindingen. Daarbij worden deze elementen op een poëtische manier benaderd.
Er wordt gewerkt op oplosbaar vlies, textiel of andere materialen. Het textiel wordt verstevigd door bewerking met acryl verf. Onlangs heeft ze de kunstopleiding meer dan….. afgesloten met de Masterclass.
www.jannekehogerheijde.weebly.com


Jasper Oostland
Het werk van Jasper doet je altijd op zijn minst glimlachen en vaak in lachen uitbarsten. Door dieren in een menselijke context te plaatsen heeft hij een heel eigen stijl ontwikkeld: uiterst minutieus geschilderde, trefzekere cartooneske voorstellingen in heldere kleuren, vol geestige details. Het zijn aanzetten tot verhalen waar de kijker zelf verder mee aan de gang mag gaan. Jasper bouwt zijn schilderijen op met heel veel transparante laagjes verf. Hij schildert acryl op papier bij voorkeur in 30x30 cm, een handzaam formaat dat uitnodigt tot het maken van combinaties of mozaïeken. De laatste tijd waagt hij zich ook aan het grotere werk.
www.jasperoostland.comRia Penthum
Het beeldend werk van Ria gaat over onvolmaaktheid, schoonheid; van verval en imperfectie van mens en natuur; denken en handelen van de mensen; de kwetsbare werkelijkheid van het leven.
Het bestaat uit objecten, assemblages, installaties en boek, waarbij ze werkt met papier, metaal, glas, hout en textiel.
www.riapenthum.nl
Trees Stegeman
Trees heeft de opleiding creatieve handvaardigheid gedaan en is jarenlang activiteiten- begeleidster geweest. Na gestopt te zijn met werken, heeft ze haar creativiteit thuis ontwikkeld. Ze laat zich inspireren door allerlei materialen en technieken en wil zich niet tot één ding beperken, maar het liefst werkt ze met klei. Het werken met klei is haar passie, het maakt haar blij en geeft haar veel voldoening. Haar werk is vaak niet geglazuurd en heeft geen felle kleuren omdat ze dan het gevoel dat het werk te ver bij haar weg gaat. Haar werkstukken roepen bij velen een glimlach op. Trees exposeert en staat op kunstmarkten.

Naar boven

CONCERT MET JOHANETTE ZOMER, sopraan en PAUL KOMEN, piano


Vrijdag 14 november 2014 20.00 uur
Entree: € 17,50
Locatie: In tegenstelling tot een eerder bericht wordt de voorstelling niet gehouden in de Dorpskerk, maar in Museum de Buitenplaats, Hoofdweg 76, 9761 EK Eelde
Voorverkoop: "Tip" in boetiek Micadeau, Hoofdweg 179, 9765 CC Paterswolde

Het programma dat Johannette Zomer en Paul Komen brengen bestaat uit twee delen. Voor de pauze liederen van Schubert, afgewisseld met gedeelten uit een pianowerk van Schubert, getiteld "Moments Musiceaux". Na de pauze worden er liederen ten gehore gebracht van componisten die aan het front lagen tijdens de 1e wereldoorlog. Niet het brute oorlogsgeweld uit de loopgraven klinkt door in die liederen, maar de lieflijkheid van en vooral het verlangen naar het landschap van thuis en de kindertijd.

Naar bovenHET PATERSWOLDSE MEER EN HET FRIESCHE VEEN, lezing door de heer Boele

Donderdag 30 oktober 2014 om 20.00 uur


Entree: € 5,00 incl. koffie/thee
Locatie: Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2, 9765 AR Paterswolde
Voorverkoop: ‘TIP’ in boetiek Micadeau, Hoofdweg
Met de presentatie "Paterswoldse Meer en Friese Veen, landjonkers en veenarbeiders" brengt de heer Boele een bijzonder verhaal rond het ontstaan van en de natuur in dat gebied. Met oude kaarten en historische beelden is de vervening van het gebied te volgen. Er verrijzen statige buitenplaatsen langs de rand van het veen en het gebied verandert van een moeras in een gevarieerd cultuurlandschap.

De heer Boele is bioloog, de lezing wordt afgesloten met een fleurig boeket van bijzondere natuurverschijnselen.


Naar boven


KINDERTHEATER EN WORKSHOP “KRIE KRA KROKOSTREKEN” van 2 tot 6 jaar

Woensdag 15 oktober 2014 om 14.30


Entree: € 2,00 incl. iets lekkers Locatie: Ons Dorspshuis, Bähler Boermalaan 4, 9765 AP Paterswolde Voorverkoop: ‘TIP’ in boetiek Micadeau, Hoofdweg 179, 9765 CC Paterswolde Gregor wil graag spelen, maar weet niet goed hoe hij vriendjes moet maken. Dan gaat hij maar doen wat hij het liefste doet: iedereen laten schrikken. De anderen worden boos en noemen hem een naarling. Zal Gregor ooit nog een vriendje krijgen? Krie-Kra-Krokostreken is een theatervoorstelling met handpoppen, muziek en mensen die op dieren lijken en is gebaseerd op het moek “Krrr…okodil” van Catherine Rayner.


Naar boven


Rondje Cultuur, zondag 14 september 2014 van 10.30 uur tot 17.30 uur; aanvang Lemferdinge 16.40 uur.

Entree:
De Melkfabriek, de Dorpskerk, Museum De Buitenplaats, de Bibliotheek, Museum Vosbergen en de Culturele Raad Eelde openen het seizoen met een aanbod van diverse optredens, waarbij u zich met een postkoets kunt laten vervoeren van het ene adres naar het andere. Op Lemferdinge wordt deze dag afgesloten met een optreden van jazz zangeres Alice Altink and friends, waarbij u ondertussen kunt genieten van een drankje met een hapje.
Voor het hele dagprogramma verwijzen we u naar onze website en de publicaties in de regionale pers.

PERSBERICHT

Rondje Cultuur door Bunne, Eelde en Paterswolde

Op zondag 14 september wordt in Bunne, Eelde en Paterswolde het nieuwe culturele seizoen feestelijk geopend met een rondtocht langs zes culturele organisaties. De Melkfabriek Bunne, Dorpskerk Eelde, Museum De Buitenplaats, Bibliotheek Eelde, Museum Vosbergen én de Culturele Raad Eelde presenteren tussen 10.30 en 18.00 uur een zeer gevarieerd aanbod van optredens waar bezoekers gratis van kunnen genieten.

Een authentieke postkoets rijdt volgens onderstaand schema van locatie naar locatie. Als u op tijd bent en er is nog plaats, dan kunt u meerijden. Zoniet dan kunt u met de fiets of auto de locaties bezoeken.

Het programma ziet er als volgt uit:
10:.30 uur   Vertrek postkoets van Het Kampje te Eelde (naast museum de Buitenplaats) naar Bunne:
11.:0 uur   Aankomst Melkfabriek Bunne
11:10 uur   Opening van RONDJE CULTUUR door mevrouw Miriam Engels, wethouder van de Gemeente Tynaarlo. Optreden kinderdichter Babet Kleefstra en van‘Expeditie naar Mars’, een retro futuristisch hoor/kijkspel door Robert Brouwer
12.:00 uur   Vertrek postkoets naar Eelde
12:30 uur   Aankomst bij de Dorpskerk Eelde en optreden van het koor ‘Joy4all’   Mogelijkheid om te lunchen in Museum de Buitenplaats
13:.30 uur   In Museum De Buitenplaats een optreden van pianist Erik Huele
14:.00 uur   Vertrek postkoets naar de Bibliotheek
14:30 uur   In de Bibliotheek voordracht van gedichten door dichter Jan Willem Dijk met muzikanten
15:15 uur    Vertrek postkoets naar Museum Vosbergen
15:30 uur   In Museum Vosbergen een optreden van zangeres Evelien Storm met het Braziliaanse duo Vaivaivai
16:20 uur   Vertrek postkoets naar Landgoed Lemferdinge
16:40 uur   In Lemferdinge presenteert de Culturele Raad Eelde/Paterswolde het jazzcombo Alice Altink & Friends; Boelo Klat – piano, Ruud Vleij – bas, Harry van der Laan – saxofoon, Alice Altink - vocals

17:10 uur   Afsluiting Rondje Cultuur

Mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Gemeente Tynaarlo en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Naar boven