Zondag 17 november 2024 15:00 uur:

 

Zomervacht

 
 

Broederliefde overwint
Tijdens een broeierige zomer krijgt een jonge rauwdouwer uit een woonwagenkamp de taak om voor zijn zwaar lichamelijk beperkte halfbroer te zorgen. ‘Zomervacht’, de verfilming van de gelijknamige roman van Jaap Robben, is een aandoenlijk en eigenzinnig drama over broederliefde.

 

De film begint als een typisch sociaal-realistisch drama over de 13-jarige Brian (Jarne Heylen) die met zijn vader Maurice (Micha Hulshof) in een afgetrapt woonwagenkamp woont, ergens in de Belgisch-Nederlandse grensstreek.

Na de zomer zullen ze écht zullen verhuizen naar een normale woning, belooft Maurice. Maar dan krijgen ze door een onverwachte wending een nieuwe huisgenoot: Brians halfbroer Lucien (Joël in ’t Veld). Lucien lijdt aan cerebrale parese en heeft zorg nodig. Aangezien Maurice overdag vaak weg is voor klusjes, komt de zorg voor Lucien op Brian neer. Maar hoe zorg je voor iemand als je niet weet wat diegene nodig heeft? Ach, zegt pa: “Als je Lucien wat appelmoes voert en hem voor de televisie zet, dan zijn de dagen zo voorbij.” Terwijl de jongen tijdens de lange zomer eigenlijk op zijn quad hoopte te kunnen racen, ontstaat er niettemin toch een band tussen hem en zijn halfbroer. Het wordt een zomer die beide broers nooit zullen vergeten.

 

Regisseur Joren Molter situeert dit alles in een hardvochtige context die leunt op de clichés van het woonwagenkamp: tuinbroeken, harde muziek, alcoholmisbruik, rottweilers en weinig oog voor hygiëne. Maar ‘Zomervacht’ transformeert al snel van een traditioneel drama naar een soort eigenaardige, cartooneske genrefilm, waarin broederliefde alles overwint.

Het was de slotfilm van de 43ste editie van het Nederlands Film Festival in 2023 en hij won het Gouden Kalf voor beste productieontwerp.

 

Speelduur: 86 min.

Datum: zondag 24 november, aanvang 15:00 uur

Toegang: €12,50 (incl. koffie / thee)

Locatie: De Filmfabriek, Peizerweg 2, Bunne

 
 

 

 
       
                 
 

DE FILMFABRIEK is gevestigd in "De Melkfabriek"
Peizerweg 2, 9496 PC Bunne.

 

FILM: Zomervacht

Zondag 17 nov. 2024

aanvang 15:00 uur

Entree: €12,50 incl. koffie/thee

             

RESERVERINGEN

Reserveringen worden afgehandeld in volgorde van binnenkomst. Pas als het verschuldigde bedrag op de rekening van Stichting Culturele Raad Eelde staat is uw reservering definitief. U ontvangt hiervan geen bevestiging.