Zondag 19 januari 2025 15:00 uur:

 

The Old Oak

 
 

Een Ken Loach-film is natuurlijk geen Ken Loach-film zonder commentaar op de maatschappij, zoals al bleek uit zijn eerdere films ‘I, Daniel Blake’ en ‘Sorry, We Missed You’ Ook zijn nieuwste film ‘The Old Oak’ bespreekt veel actuele problemen, zoals onlinehaat en de huidige armoede in Groot-Brittannië. Maar de focus ligt toch bij de polarisatie in de huidige samenleving.

 

Ergens in het noordoosten van Engeland ligt een dorp met een café. De mijnen zijn al een tijdje dicht en een deel van de inwoners is vertrokken. Wanneer een aantal leegstaande huizen wordt gebruikt om Syrische vluchtelingen te huisvesten, leidt dat tot voorspelbare spanningen in de gemeenschap. Er zijn twee duidelijke kampen in het dorp, de inwoners die achter de Syrische vluchtelingen staan en de inwoners die de vluchtelingen liever weer terug naar Syrië zien gaan. In de film worden beide groepen met nuance afgebeeld.

 

Cafébaas TJ Ballantyne hoort in zijn kroeg (The Old Oak uit de titel) dagelijks het gemakzuchtige racisme van een groepje vaste klanten voor wie het leven weinig meer te bieden heeft dan frustratie over alles wat anders is. Hij besluit er iets aan te doen, samen met Yara, een van de Syrische vluchtelingen. Yara documenteert de bewoners en de armoede in het dorp met de camera die ze van haar vader heeft gekregen. In een prachtige scène laat Yara een fotovoorstelling zien aan haar dorpsgenoten in het achterzaaltje van de pub. Ze zijn sprakeloos. Eindelijk voelt het dorp als één gemeenschap.

 

Regie: Ken Loach | Scenario: Paul Laverty |

Cast: Dave Turner (TJ Ballantyne), Ebla Mari (Yara), e.a.

Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2023

 

Datum: zondag 19 januari 2025, aanvang: 15:00 uur

Toegang: €12,50 (incl. koffie / thee)

Locatie: De Filmfabriek, Peizerweg 2, Bunne

 
 

 

 
       
                 
 

DE FILMFABRIEK is gevestigd in "De Melkfabriek"
Peizerweg 2, 9496 PC Bunne.

 

FILM: The Old Oak

Zondag 19 jan. 2025

aanvang 15:00 uur

Entree: €12,50 incl. koffie/thee

             

RESERVERINGEN

Reserveringen worden afgehandeld in volgorde van binnenkomst. Pas als het verschuldigde bedrag op de rekening van Stichting Culturele Raad Eelde staat is uw reservering definitief. U ontvangt hiervan geen bevestiging.